Rigspolitichef under pres: Vidste i flere dage, at aflivningsordre var ulovlig

Flere partier kræver rigspolitichef Thorkild Fogdes rolle i sagen om den ulovlige ordre til aflivning af mink kulegravet.

Den øverst ansvarlige for det danske politi, rigspolitichef Thorkild Fogde, var orienteret om, at beslutningen om at aflive alle dansk mink var ulovlig, da politiet begyndte at hjælpe med aflivningen.

Og rigspolitichefen kendte til ulovligheden i flere dage, før tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) fik besked.

Forløbet får en række politikere på Christiansborg til at kritisere rigspolitichefen og kræve en tilbundsgående undersøgelse. Samtidig slår de fast, at tilliden til landets øverste politichef har lidt et alvorligt knæk.

Venstres retsordfører Inger Støjberg er rystet over sagen.

- Det er intet mindre end katastrofalt, hvis man ikke kan stole på politiets meldinger. Det skal være sådan, man altid kan stole på det, politiet siger.

Men skal rigspolitichefen fyres?

- Nu skal vi til bunds i det her. Men jeg kan sige, det tegner meget alvorligt, lyder det fra Inger Støjberg.

Leder af Liberal Alliance Alex Vanopslagh siger:

- En chef for Rigspolitiet, der skal sørge for, at landets love bliver overholdt og straffe dem, der ikke gør, han sætter i system, at man ikke overholder landets love. Det er jo helt vildt.

Kan rigspolitichefen blive siddende?

- Det har jeg svært ved at se for mig. Han skal stilles for en dommer og dømmes for at eksekvere en ordre, der er ulovlig, og som han ved er ulovlig.

Rigspolitichef deltog på afgørende møde

For at forstå sagens forløb skal vi tilbage til begyndelsen af november. Den 4. november holder regeringen pressemøde. Mette Frederiksen fortæller, at alle danske mink skal aflives, da en mink-mutation af coronavirus ser ud til at være resistent over for en kommende vaccine. Pressemødet foregår digitalt. På en af skærmene er rigspolitichef Thorkild Fogde med.

Hvad der herefter sker fremgår af den redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, som Folketinget fik tilsendt i går eftermiddags, efter fødevareminister Mogens Jensen havde meddelt sin afgang.

Det er den 5. november om morgenen. Her deltager rigspolitichef Thorkild Fogde i et videomøde med medlemmer af den Nationale Operative Stab, NOST. Her oplyser Fødevarestyrelsen ifølge redegørelsen, at ”der skal arbejdes på en hjemmel” til at aflive alle mink. Med andre ord siger styrelsen, at det i dag ikke vil være lovligt at gøre uden en lovændring.

Samme eftermiddag ringer Justitsministeriet til Rigspolitiet. Meldingen er den samme: ”Der er ikke hjemmel til at aflive mink uden for smittezonerne". Der arbejdes på et hastelovforslag, der skulle skabe denne hjemmel (gøre det lovligt, red.), fremgår det af redegørelsen.

Ringer rundt til minkavlere

Alligevel begynder politiet den 6. november at ringe rundt til minkavlere med beskeden om, at alle mink skal aflives. Sagde minkavlerne nej, skulle de have besked på, at "beslutningen var truffet", og at "myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel".

Det fremgår af såkaldte action card, som er blevet lavet til de betjente, der skulle ringe rundt.

Politiet nåede at ringe til cirka 250 minkejere, hvor der ikke var lovgrundlag til aflivning. Otte minkavlere svarede ifølge Rigspolitiets gennemgang af opkaldene nej til at samarbejde med politiet om aflivning. De otte avlere har efterfølgende fået en beklagelse fra Rigspolitiet.

Enhedslistens retsordfører Rosa Lund vil have kulegravet, hvordan det kan ske.

- Jeg bliver særlig bekymret, når dem, der skal sørge for, at vi andre overholder loven, ikke selv gør det. Derfor er det så vigtigt, at vi får undersøgt det her til bunds og finder ud af, hvor fejlen er sket, og hvad det er, der er sket, siger hun.

Enhedslisten vil have politiets fremgangsmåde med i en advokatundersøgelse af sagen.

Ekspert: Mindelser om lande, vi normalt ikke sammenligner os med

Professor i forvaltningsret Frederik Waage ved Syddansk Universitet tror, at oplysningerne får konsekvenser for Thorkild Fogde.

- Det er nærliggende at tro, at rigspolitichefen skal underlægges en eller anden form for undersøgelse. Det er alvorligt. Politiet har ageret, som om der hjemmel, og det er særligt bekymrende, når man tænker på politiets rolle i samfundet, siger Frederik Waage.

Han er rystet over politiets handlemåde.

- Det bliver sat ekstra meget på spidsen af, at politiet udfører en ordre uden lovhjemmel. Det bringer mindelser op om noget, der sker i lande, vi normalt ikke sammenligner os med, siger han.

Rigspolitichef beklager

DR Nyheder har torsdag aften talt med rigspolitichef Thorkild Fogde. Han beklager, hvad der er sket, men ønsker ikke at gå i detaljer om forløbet.

- Jeg kan godt forstå, at der kommer massiv kritik af politiet. For hvis ikke politiet skulle overholde loven, hvem skulle så gøre det. Der er sket en fejl, og det beklager jeg dybt, siger Thorkild Fogde.

Vidste du godt, at der ikke var lovhjemmel til at aflive raske mink på farme, der lå mere end 7,8 kilometer væk fra smittede farme?

- Hele forløbet om, hvem der vidste hvad hvornår, tror jeg, der vil komme yderligere redegørelser om. Så af respekt for de mennesker, der har arbejdet hårdt med sagen i politiet, og i respekt for Folketinget og andre, så vil jeg vente med at svare på detaljerede spørgsmål om, hvem der vidste hvad hvornår.

Hvorfor råber du ikke op, når du godt ved, der ikke er lovhjemmel til det, I sætter i gang?

- Det, vi nu gør i forbindelse med udredningen af forløbet, er, at vi laver en redegørelse til mydighederne, som kan gå videre til Folketinget. Den redegørelse bidrager vi til. Skulle jeg have råbt op tidligere? Det må de kommende undersøgelser vise.

Føler du, at du kan fortsætte i dit job efter det her?

- Jeg føler godt, jeg kan fortsætte i mit job, men det er i sidste ende ikke op til mig at vurdere, siger Thorkild Fogde.

Statsminister Mette Frederiksen afviste tordag at forholde sig til substansen i sagen.

Hvad siger du til, at Rigspolitiet blev ved med at ringe rundt til minkavlerne og bad dem om at aflive deres dyr, når man vidste, at der ikke var lovhjemmel?

- Mig bekendt har Rigspolitiet beklaget det. Og det synes jeg selvfølgelig er rigtigt at gøre, sagde Mette Frederiksen.