Rigsretten afgør endelig tiltale mod Støjberg i næste uge

Spørgsmålet om tv-transmission af rigsretssagen bliver også afgjort i næste uge.

Forsvarer advokat Nicolai Mallet (tv), Inger Støjberg og forsvarer advokat René Offersen (th) i forbindelse med forberedende møde om rigsretssag mod Inger Støjberg i Landstingssalen på Christiansborg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Så sad de der.

Støjbergs forsvarsadvokater, to anklagere og 26 rigsretsdommere. To timer tog det at gennemgå to punkter, der kan vise sig væsentlige i sagen.

Dels spørgsmålet om anklageskriftet.

Støjbergs forsvarsadvokater ønsker at få ændret på tiltalen mod deres klient, der er tiltalt dels for at have udformet en ulovlig instruks om at adskille alle unge asylpar - uden undtagelse som loven ellers foreskriver.

Men tiltalen indeholder også en formulering om, at det er en "skærpende" omstændighed, at Støjberg efter adskillelsen i flere samråd ifølge anklagen vildledte Folketinget.

Diskussionen, som forsvarsadvokat Nicolai Mallet åbnede for, er juridisk langhåret.

Men Nicolai Mallet forsøger at koge det ned til, at Inger Støjberg skal "vide, hvad hun er anklaget for."

- Forsvaret gør gældende, at den del af anklageskriftet, der handler om Støjbergs påståede vildledning af Folketinget, ikke kan bringes til anvendelse, siger han.

Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Støjberg ønsker kort proces

Juraprofessor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet har også tidligere angrebet udformningen af anklageskriftet.

Modsat fastholdt anklager Jon Lauritzen, at de mener, Støjberg kan dømmes for vildledningen som en skærpende omstændighed.

- Forhenværende udlændingeminister Inger Støjberg har haft fuld mulighed for at forstå og forsvare sig mod anklagerne. Længere er den i virkeligheden ikke, siger han.

Støjbergs advokater argumenterede for, at man ved at pille de skærpende omstændigheder ud af sagen, vil kunne "skære sagen til" og dermed gøre kortere proces. Men anklagerne mener modsat, at man fortsat skal se på, hvordan Folketinget blev informeret, for at forstå hele sagen.

Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.

Medier ønsker at sende fra sagen

Også spørgsmålet om tv-transmission af rigsretssagen blev vendt på dagens retsmøde. Fem medier har sendt en begæring om at få lov til at sende levende billeder fra sagen: TV 2, DR, Ritzau, Politiken og DK4.

Støjbergs anden advokat, Rene Offersen, fremhæver Tamil-sagen, hvor Rigsretten kom frem til, at der IKKE måtte sendes fjernsyn fra sagen. Sagens hovedperson dengang, Erik Ninn-Hansen ønskede det ikke. Og dengang brugte Rigsretten dét som en del af begrundelsen for at afvise optagelse.

Inger Støjberg har selv ønsket åbenhed omkring rigsretssagen mod hende. Her ses hun inden retsmødet give kommentarer til medierne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Så derfor mener Støjbergs advokat, at Rigsretten skal tillægge det betydning, at hovedpersonen i denne sag selv ønsker direkte tv.

- Det er et tungt lod, at Inger Støjberg selv ønsker, at der gives tilladelse, siger han.

Omvendt vil anklagerne i sagen ikke tillade direkte fjernsyn fra Rigsretten. De hæfter sig ved, at det kun "undtagelsesvist" kan tillades.

Det er forsat et åbent spørgsmål, om der kan sendes direkte tv-billeder fra sagen.

Både spørgsmålet om anklagen og tv-transmittering vil Rigsretten først afsige kendelse om senere - formentlig i næste uge, sagde formanden for Rigsretten, Thomas Rørdam.

Selve rigsretssagen mod Støjberg begynder den 2. september og der ventes dom inden jul.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk