Ringberg: Ammitzbølls exit er dyr for Liberal Alliance

Liberal Alliance bliver mindre og fattigere - men måske også knap så splittet.

Uden Simon Emil Ammitzbøll-Bille er der nu kun tre medlemmer i Liberal Alliances folketingsgruppe. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Borgen står endnu, men det er en hjørnepæl, der er rykket fra fundamentet for Liberal Alliance, efter at Simon Emil Ammitzbøll-Bille har forladt partiet.

Fundamentet er ellers alt, der er tilbage at bygge på for Liberal Alliance.

Partiet blev bombet synder og sammen med et valgresultatet, der i sommer kun lod fire medlemmer få plads på Christiansborg. Dengang røg både profiler som Joachim B. Olsen, Laura Lindahl og daværende leder, Anders Samuelsen, ud.

Nu siger hans højre hånd, mangeårige sparringspartner og tro væbner også farvel til Liberal Alliance.

Og Simon Emil Ammitzbøll-Bille melder sig ud kun et par dage efter, at partiets tidligere politiske ordfører, Christina Egelund, gik sin vej og smækkede med døren.

Tilbage står bare tre folketingsmedlemmer - og et meget skrøbeligt Liberal Alliance.

Det vurderer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Liberal Alliance er nu ude i en overlevelseskamp, hvor et par kendte profiler har forladt partiet, og en ung formand står i spidsen for den mindste folketingsgruppe på Christiansborg.

'Det ser ud til, at LA har lagt pres på ham'

Jens Ringberg anser hele situationen for at være ganske speciel.

- Det er opsigtsvækkende, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der for kort tid siden var minister og nummer 2 i Liberal Alliance, nu forlader partiet og bliver løsgænger i Folketinget, siger han.

Helt overraskende er det dog ikke, for uroen har rumlet i partiet, mens den nye leder og de resterende folketingsmedlemmer har slikket sårene efter valget.

- Rygterne, om at Simon Emil Ammitzbøll-Bille ville forlade partiet, har kørt et stykke tid, og så ser det ud til, at Liberal Alliance har lagt pres på ham for at få en afklaring, siger Jens Ringberg.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille annoncerede selv, at han havde meldt sig ud af Liberal Alliance i et opslag på Facebook. Her gjorde han det klart, at han ikke er enig i den nye kurs, der er blevet sat.

- Spørgsmålet vil sikkert lyde: Hvorfor bliver du ikke og kæmper? Men smag lige på begrebet “at kæmpe”. Det smager af slåskamp eller krig, og fløjkrige er aldrig gode for politiske partier, skriver han i opslaget.

Meget lille men måske mindre splittet

Reaktionen fra LA-leder Alex Vanopslagh var behersket overfor DR Nyheder.

- Det respekterer jeg, og det tager jeg til efterretning, lød det.

Efter bruddet er det ifølge Jens Ringberg - om ikke andet - klart, at der ikke behøver at være særlig mange medlemmer i en folketingsgruppe, før der er grobund for konflikter.

- Det står nu klart, at selv om Liberal Alliances folketingsgruppe efter valget blev meget lille, så har den også været temmelig splittet. Nu bliver den så nok mindre splittet – men til gengæld også meget lille.

Men det er et selvstændigt problem for partiet, siger Jens Ringberg:

- Det er problematisk for Liberal Alliance at komme fra fire ned på kun tre medlemmer i folketingsgruppen. Det koster dyrt i den økonomiske støtte, som folketingsgrupperne modtager.

Alene

På den anden side står den tidligere økonomi- og indenrigsminister, tidligere nummer to og nu tidligere LA'er helt alene.

Igen, påpeger Jens Ringberg.

- Med dagens melding fremstår Simon Emil Ammitzbøll-Billes karrriere som en af de meget dramatiske i dansk politik.

- Det er nu tredje gang, han forlader et politisk parti. Det første var De Radikale, dernæst forlod han Borgerligt Centrum, som han selv havde oprettet, og gik til Liberal Alliance. Og nu er han så på egen hånd igen.

Læs hele Jens Ringbergs portræt af Simon Emil Ammitzbøll-Bille her.

FacebookTwitter