Ringberg: DF fremstår som de ansvarlige i strid om finansloven

Regeringen risikerer at stå forpjusket tilbage, hvis ikke den får landet sin skattereform.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt forhandlingerne om en skattereform til efter, der er lavet en finanslovsaftale. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

En finanslov uden skattereform. Sådan lyder et hedt juleønske fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der har sendt sit ønske af sted til regeringen gennem pressen her til middag.

Presbolden er altså hos finansminister Kristian Jensen (V), der endnu ikke har reageret på budskabet fra støttepartiet.

Uanset er det ikke et dårligt træk, Dansk Folkeparti har taget på det politiske taktikbræt, vurderer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Det er egentlig ikke en dårlig situation for DF, med mindre det ligefrem ender i folketingsvalg, som jeg ikke tror DF er interesseret i.

- DF kan fremstå som ansvarlige – de anviser en vej, så finansloven kan falde på plads, og alle ved jo, at Danmark skal have en finanslov på plads. Formentlig en finanslov med flere penge til kommunal velfærd. Samtidig har de haft lejlighed til at stille vidtgående krav på udlændingeområdet. Og hvis skattelettelserne ikke bliver til noget, så slipper DF for at skulle forsvare sig mod angreb, hvis de medvirker til skattelettelser.

Ambitiøs skattereform kan falde

Siden 2013 har regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen og senere LA-formand Anders Samuelsen i spidsen forsøgt at få en ambitiøs skattereform presset igennem. Det er den, som er svær at få Dansk Folkeparti til at bide til bolle på. Lykkedes det ikke, vil det være et nederlag for regeringen, mener Jens Ringberg.

- Regeringen står forpjusket tilbage, hvis det heller ikke i denne omgang lykkes at få en skattereform igennem. Det er blevet udskudt gang på gang. Først under den smalle Venstre-regering, og så ved dannelsen af trepartiregeringen, hvor Liberal Alliance talte om historiske skattelettelser.

- Hvis det ikke bliver i denne omgang, så man spørge sig selv, om denne borgerlige regering på noget tidspunkt overhovedet kommer igennem med skattelettelser. Svaret ligner et nej – og det vil være et problem for den samlede regering. Naturligvis for Liberal Alliance, der for et år siden talte om ultimative krav for at få skattelettelser. Men bestemt også for statsminister Lars Løkke Rasmussen, der har sat stor politisk prestige ind på, at det skal kunne betale sig at arbejde. Hér er pisken allerede gennemført, mens han skylder guleroden i form af skattelettelser.

Det haster...

De fleste venter nu på, at regeringen giver et modsvar til budskabet fra Dansk Folkepartis formand. Indtil videre er der stille fra regeringskontorerne. Det haster dog med at få landet en aftale.

- Hvis det ikke lykkes at lande en finanslov inden for en uge, så kan der ikke vedtages en finanslov inden jul. Så har regeringen to muligheder: Den kan udskrive valg. Eller den kan gribe til en nødløsning i form af en midlertidig bevillingslov, så forretningen Kongeriget Danmark, kan køre videre, mens der forhandles på Christiansborg. Begge dele vil være nederlag for regeringen.

Facebook
Twitter