Ringberg: Kristian Jensen kan få mere magt i idrætsforbundet end i Venstre

DR Nyheders politiske analytiker kommenterer seneste udvikling i sagen om Kristian Jensen.

Tidligere næstformand Kristian Jensen omfavner Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, ved Venstres landsmøde sidste år. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

I løbet af 10 år var Kristian Jensen næstformand i Venstre, skatteminister, udenrigsminister og finansminister. Nu kan han måske være på vej ud af dansk politik.

Det vurderer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg:

- Lige nu ligner Kristian Jensen en mand, der har større muligheder for at få magt og indflydelse i Danmarks Idrætsforbund (DIF) end i partiet Venstre.

- Derfor er det også interessant, at han helt åbent taler om sit ønske om en bestyrelsespost i DIF, der skal have ny formand i 2021.

Kristian Jensen har fortalt til blandt andre DR, at han er i spil til en bestyrelsespost i Danmarks Idrætsforbund, DIF.

- Jeg har ikke taget en beslutning om, hvorvidt jeg stiller op, men jeg er blevet spurgt, om jeg har lyst til at stille op til bestyrelsen. Det synes jeg er en enormt spændende rolle. Det er jeg meget beæret over, fortæller Kristian Jensen.

Kristian Jensen vil godt kunne varetage sit virke på Christiansborg sideløbende med en bestyrelsespost, men så er der fuldtidsjobbet som formand.

Den post er ledig fra næste år, og den afviser Kristian Jensen ikke, at han er interesseret i:

- Man skal kravle, før man kan gå, og mig bekendt bliver formandsposten først ledig i 2021, siger Kristian Jensen.

Se mere fra Kristian Jensen i videoen her:

Ellemann uddyber fyring

De mange spekulationer om Kristian Jensens fremtid på Christiansborg kommer, efter at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, satte foden hårdt ned i weekenden.

Kristian Jensen havde i Jyllands-Posten opfordret til brede økonomiske reformer hen over midten i dansk politik for at sikre fundamentet for velfærd og en grøn omstilling.

Jens Ringberg kalder Kristian Jensens udmelding i weekenden for en brøler:

- Han begik en afgørende fejl, da han i weekenden lancerede sin plan om et stort reformsamarbejde mellem de gamle partier i Folketinget. Folketingsgruppen har nu slået fast med syvtommersøm, at den slags skal Kristian Jensen ikke blande sig i – tidligere næstformand eller ej, siger han.

Kristian Jensen fik frataget alle sine udvalgsposter og ordførerskaber. Han talte ikke på vegne af partiet, forstod man. I dag uddybede Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen så sin beslutning, idet han inden Venstres gruppemøde sagde:

- Man melder ikke noget ud på nogen politikområder, uden at vi har diskuteret det i Venstres folketingsgruppe, og uden at det er bare nogenlunde koordineret, siger han.

Kristian Jensen har skullet finde sig en ny plads i Venstres folketingsgruppe på Christiansborg efter 10 år som næstformand og ventet afløser til formandsposten.

Den drøm brast imidlertid i efteråret, hvor Kristian Jensen trak sig fra ledelsen af partiet samtidig med Lars Løkke Rasmussen.

Og der er måske bedre chancer for, at Kristian Jensen kan søge indflydelse i DIF, end der er i Venstre, siger analytiker Jens Ringberg:

- Kristian Jensen er nu det Venstre-folketingsmedlem, der har mindst at lave, når det gælder kerne-folketingsarbejdet, altså arbejdet i udvalgene og lovgivningsarbejdet.

- Derfor kan han selvfølgelig stadig repræsentere sin valgkreds, deltage i forskellige netværk og deltage i Venstres gruppemøder. Men det ligger ikke i kortene, at hans mening skal høres ret meget eller tælle ret meget i Venstre.