Ringberg om Ellemanns Støjberg-udmelding: 'Et klart signal'

Nu er det næsten umuligt at forestille sig, at der ikke kommer en rigsretssag, hvis advokaterne peger på det, siger Jens Ringberg.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har brugt julen på at rådføre sig med eksterne jurister om Instrukskommissionens delberetning. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er meget opsigtsvækkende, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, nu melder partiet klar til ultimativt at støtte en rigsretssag mod næstformand Inger Støjberg, hvis Folketingets uvildige advokater mener, at der er grundlag for det.

Det vurderer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, efter at Jakob Ellemann-Jensen søndag aften over for Jyllands-Posten i første omgang og siden hen i et opslag på Facebook gør partiets holding klar.

- Der er jo ingen, der har forlangt, at Venstre skulle komme med en klar melding, før advokaternes papirer foreligger. Så der er et klart signal i, at han går ud og gør det nu.

- Han har behov for at markere, at der er noget, der er vigtigere, end hvem der tilfældigvis er næstformand for Venstre i øjeblikket, nemlig Venstres historiske rolle som et parti, der går ind for, at lov og orden skal holdes, siger Jens Ringberg.

Venstres formand skriver på Facebook, at han med hjælp fra eksterne jurister nu har haft lejlighed til at forholde sig grundigt til den delberetning fra Instrukskommissionen, som blev offentliggjort 14. december.

Det er en delberetning, der tegner et meget alvorligt billede af Inger Støjbergs ageren i forbindelse med den den ulovlige instruks om at adskille unge asylpar, da hun var udlændingeminister i 2016.

- At Jakob Ellemann-Jensen efter at have læst beretningen fra Instrukskommissionen nu går ud og siger, hvis advokaterne peger på en rigsretssag, at så er det også hele Venstres politik, det viser, hvor alvorligt han tager den her sag, siger Jens Ringberg.

Maner snak om studehandel i jorden

I sit opslag skriver Jakob Ellemann-Jensen, at man i Venstre ikke kan acceptere, at 'danskerne efterlades et indtryk af, at vi trækker på skuldrene, når det handler om at overholde loven'.

- Enten kommer der en klar konklusion fra advokatvurderingen, som fører til, at Folketinget klart tilkendegiver, at der ikke er bund i delberetningens konklusioner om instruksen.

- Eller også må der gennemføres en rigsretssag, hvor spørgsmålet om ulovlig administration afgøres én gang for alle, så Venstre og Inger kan blive frikendt, skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen skriver desuden i sit Facebook-opslag, at Inger Støjbergs sag ikke skal skygge for regeringens sag om den ulovlige ordre om at aflive samtlige landets mink, som Venstre kommer til at forfølge konsekvent.

- Derfor vil der heller ikke blive lavet nogen form for aftale, der freder den ene eller anden part, hvis nogen skulle spekulere i det, skriver han.

Ifølge Jens Ringberg er det en anden vigtig forklaring på Jakob Ellemann-Jensens udmelding - at der ikke skal være tvivl om Venstres integritet.

- Han er åbenbart også irriteret over, at der har været spekulationer om, at der kan have været lavet en formel eller uformel aftale mellem Venstre og Socialdemokratiet om, at hvis man lader instrukssagen gå, så kan man også lade minksagen gå, siger DR's politiske analytiker.

Tandhjulene i bevægelse mod rigsretssag

Vurderingen fra de uvildige advokater ventes at være klar i løbet af januar.

Herefter vil partierne i Folketinget så tage stilling til, om der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Med Venstreformandens udmelding er der næsten garanti for, at det kommer til at ske, hvis advokaterne peger på det, vurderer Jens Ringberg.

- Nu ved vi, at hvis de kommer ud og siger, at er der grundlag for en rigsretssag, så vil Venstre støtte det. Og så er det næsten umuligt at forestille sig, at der ikke kommer en rigsretssag.

Så tandhjulene er i bevægelse mod en rigssretssag. Men vi mangler selvfølgelig at se advokaternes vurdering. Er den krystalklar, eller er den ulden? Og så mangler vi faktisk også at høre regeringens indstilling, siger Jens Ringberg.

De uvildige advokater har fået kort aftræk til at vurdere Instrukskommisionens delberetning, da sagen mod Inger Støjberg vil være forældet den 10. marts 2021.

DR Nyheder interviewer Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen senere her til morgen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter