Ringberg: Pernille Vermund har nærmest aldrig talt så meget om De Radikale

Pernille Vermund brugte sin tale på Nye Borgerliges landsmøde til at gentage sit håb om at kunne lokke De Radikale over i blå blok.

Nye Borgerlige holdt årsmøde på Amager i dag. Her taler Pernille Vermund til medlemmerne. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

"I'll be there for yooooou", bragede det ud af højtalerne.

Da Pernille Vermund tidligere i dag gik på talerstolen på Nye Borgerliges årsmøde for at holde tale til partimedlemmerne var det til tonerne af den velkendte temasang fra tv-serien 'Friends'.

Det var vennerne, hun holdt tale til. De partimedlemmer, kandidater og vælgere, der ved valget for godt to uger siden gav partiet en lille fremgang til 3,7 procent af stemmerne.

To, der til gengæld normalt ikke er politiske venner, er Pernille Vermund og hvem, der end er leder af De Radikale på det givne tidspunkt. De to partier er på mange måder hinandens modsætninger i hver sin ende af den udlændingepolitiske skala. Udlændingepolitik, der udgør et helt centralt punkt for begge partier.

Men alligevel er det som om, Pernille Vermund nu gerne vil være venner med De Radikale. I hvert fald i et eller andet omfang. Faktisk har hun nærmest aldrig talt så meget om De Radikale, som hun har gjort efter valget, lyder det fra DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

For både inden årsmødet og i talen til årsmødet bejlede Vermund til Martin Lidegaard og De Radikale om at forlade rød blok, forlade idéen om en midterregering og melde sig som en del af blå blok.

- Jeg lover jer, at vi i Nye Borgerlige kommer til at strække os langt for, at vi undgår fire år mere med Mette Frederiksen ved magten, sagde hun i talen.

Æd kameler

Og det betyder altså også, at man er villig til at arbejde sammen med det, der nærmest har været ærkefjenden, De Radikale. Hvis altså de også er klar til at strække sig.

- De må tage ansvar og æde nogle kameler, lød det fra Vermund.

Og det er der en indlysende grund til, vurderer Jens Ringberg. For lige nu ser vi en Pernille Vermund, der er opsat på, at partiet skal søge indflydelse.

- Hendes problem er bare, at vælgerne har sammensat Folketinget på en måde, der ikke nødvendigvis gør det særligt let for Nye Borgerlige at skabe politiske resultater.

Pernille Vermund under talen til Nye Borgerliges årsmøde. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Derfor går vejen altså gennem at forsøge at hive blandt andre De Radikale hen på den anden side af midten.

- Vejen til indflydelse for Nye Borgerlige går nu gennem et tæt samarbejde med de øvrige borgerlige partier – og ved at få De Radikale skilt fra Socialdemokratiet. Og Pernille Vermund var i sin årsmødetale meget omhyggelig med at takke alle de øvrige borgerlige partiledere for et godt samarbejde, siger Jens Ringberg.

Kontrast til tidligere

Det er egentlig lidt af en kontrast til tidligere tiders Pernille Vermund. For da partiet første gang var til valg i 2019, var det med meget skarpe og kompromisløse meldinger.

- Også over for andre borgerlige partier. Ikke mindst over for Venstres daværende formand, Lars Løkke Rasmussen. Nye Borgerlige havde ikke blot ultimative krav, men havde decideret ufravigelige krav, siger Jens Ringberg.

Til årsmødet i Nye Borgerlige på et Hotel ved lufthavnen på Amager var der generelt stor opbakning til formanden og hendes tale. Men den udstrakte hånd til De Radikale var ikke noget, de fremmødte var vant til at høre.

Ifølge Nye Borgerlige-medlemmet Nanna Poulsen var det i hvert fald noget, der lige skulle bundfælde sig.

- Jeg melder mig jo ikke ud, fordi Pernille Vermund flirter lidt med De Radikale. Men den skal da lige sluges, og det tror jeg, den skal for en stor del. Men lad os se, hvad der sker. Det er fint at være åben, siger hun.

For sådan er det med politik, understreger hun. Man skal være åben for mange ting.

- Den ene dag kan man have den ene holdning, og den anden dag kan man blive nødt til at gå over til en anden holdning for at komme frem til det, man rigtig gerne vil frem til.

I videoen her kan du se, hvad hun mente om Vermunds "flirt" med De Radikale:

Vil kræve en "masse arbejde"

For partiets byrådsmedlem i Kerteminde Kommune Malte Jäger er det dog ikke noget, der går ham på.

- Pernille siger meget fint, at det jo skal være fordi, vi får dem til at sluge en masse kameler. For vi går selvfølgelig ikke på kompromis med vores udlændingepolitik, siger han.

Derfor vil det også kræve "en masse arbejde" at etablere en form for samarbejde med De Radikale, mener han, og derfor er det da heller ikke sikkert, det overhovedet er realistisk.

- Det er vigtigt, at vi kommer af med Mette Frederiksen, og så skal vi gøre, hvad vi kan, for at det sker. Bare ikke ved at gå på kompromis med vores udlændingepolitik. Det er ikke med alle midler, vi skal af med Mette Frederiksen. Vi skal ikke føre radikal politik, siger han.

Om det så lykkes Nye Borgerlige at lokke De Radikale over i blå blok, må den kommende tids forhandlinger vise.

Du kan følge forhandlingerne om en ny regering løbende her på dr.dk. Du kan også følge med i vores politiske podcast Slotsholmen:

Slotsholmen