Ringberg: Politisk krise er optrappet

Bemærkelsesværdigt, at DF-formanden nu strammer sin retorik over for en samlet regering, siger DR Nyheders politiske analytiker.

Regeringen er i splid med sig selv, sagde Kristian Thulesen Dahl på vej til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

På den ene side lader Liberal Alliances topfolk forstå, at de har fået en garanti for, at der skal laves en aftale om skattelettelser inden jul.

På den anden side afviser Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at der er flertal for sådan en aftale endnu - ej heller vil han love, at det falder på plads inden jul.

Konflikten fik mandag eftermiddag DF-formanden til at skyde med skarpt mod regeringen, der ifølge ham er "i splid med sig selv og kan gå op i limningen". En klar optrapning, lyder det fra DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Efter min mening er der sket en optrapning af den politiske krise op til mødet i Statsministeriet. Det skete først med Kristian Thulesen Dahls ugebrev og blev forstærket af hans udtalelser på vej ind til Lars Løkke Rasmussen, lyder det:

- Kristian Thulesen Dahl har nu gjort det helt klart, at han ikke har lovet regeringen, og dermed Liberal Alliance, at der nødvendigvis kan laves en skatteaftale før jul – og dermed før finansloven for 2018 endelig skal vedtages i Folketinget. Det var ellers den beskrivelse, som Liberal Alliances ledere gav fredag aften, da aftalen om finansloven kom på plads, siger Jens Ringberg.

Endnu før der var underskrift på finanslovsaftalen fredag aften, skrev Anders Samuelsen ud på Facebook, at "inden 3. behandlingen af finansloven lander vi de største skattelettelser i historien".

- Det er bemærkelsesværdigt at Kristian Thulesen nu strammer sin retorik over for både den samlede regering og statsministeren ved at sige, at Løkke skal få styr på regeringen, der i øvrigt er ved at gå op i limningen, som han formulerer det, siger Jens Ringberg:

- De næste dage vil vise, om statsministeren får held til at få de to partier ind i et forhandlingsforløb, der både kan skabe resultater i form af aftaler om skat og udlændinge og skabe tillid mellem dem. Alternativet kan koste regeringen livet, siger DR Nyheders politiske analytiker.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fik i sidste uge sin vilje og lykkedes med at få splittet forhandlingerne op, så det fra nu af handler om skattereform og udlændingestramninger.

Regeringen havde ellers stået fast på, at en finanslovsaftale skulle lande samtidig med aftaler om skat og udlændinge. Forhandlingsmødet i Statsministeriet fortsætter mandag på ubestemt tid.

Facebook
Twitter