Ringere postlevering forringer dansk nethandel

Et flertal på Christiansborg lægger op til besparelser hos Post Danmark, der vil få konsekvenser for leveringen af mindre pakker.

B-post kan fremover komme til at afløse A-post som standardpost. (Foto: Preben madsen © Scanpix)

Forbrugere, der for eksempel køber bøger, blade, CD’er eller computerspil på nettet, kan se frem til, at det enten bliver langt dyrere at få det leveret, eller at det vil tage meget længere tid.

Virksomhederne vil simpelthen ikke kunne sikre den hurtige levering.

Det mener i hvert fald Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH), efter et flertal på Christiansborg nu vil slække på Post Danmarks leveringskrav.

- Det, der kommer til at ske nu, er, at det simpelthen bliver for dyrt, siger administrerende direktør i FDIH Niels Ralund.

DR Nyheder er kommet i besiddelse af en række forslag til serviceforringelser, der er blevet præsenteret af transportminister Hans Christian Schmidt (V) på et møde med en række af Folketingets partier.

En af forringelserne er nemlig, at breve som standard skal leveres i løbet af 2-5 dage. I dag er standardleveringen en dag. Det vil få betydning for de netbutikker, der blandt andet sender bøger og computerspil til deres kunder med store breve - også kaldet Maxibreve.

Alternativt skal netbutikkerne sende varerne med pakkepost eller kurerpost med særlig hurtig levering, men det er væsentlig dyrere, end det kunderne er vant til med Post Danmark i dag, og i sidste ende vil den udgift ende hos kunderne.

- Det betyder en væsentlig forringelse af serviceniveauet hos de virksomheder, der benytter maxibreve, siger Niels Ralund, der frygter, det vil skabe problemer for nethandelen.

- Jeg tror ikke, at mange vil være tilfredse med, at det tager fem dage at få leveret sine varer, og i så fald tror jeg, man vil finde andre måder at købe sine varer på, siger han.

Ifølge Post Danmarks kommunikationschef Morten Nielsen er det rigtigt, at netbutikker, der sender deres varer med brev, i fremtiden må forvente at leveringstiden kan blive længere.

Men alle butikker vil også i fremtiden kunne få leveret varer fra dag til dag. Det kræver bare at de i sender deres varer som en pakke.

- Det gælder alle kunder, uanset hvem man skal man sende noget, så må man vælge den måde, man ønsker. Der er den billige måde, som er et brev, der vil være nogle dage undervejs, og der er den lidt dyrere måde, som er en pakke, hvor man til gengæld også har både forsikring og sporing på pakken, siger Morten Nielsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk