Rød blok giver Troels Lund Poulsen stor næse for skattesagen

Venstres Troels Lund Poulsen har det politiske ansvar i skattesagen, mener et flertal i Folketinget.

Troels Lund Poulsen svarer her på spørgsmål om Skattesagskommissionens konklusioner. Men sagen er endnu ikke bag ham.

Det politiske ansvar for den såkaldte skattesag, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidts skatteoplysninger blev lækket til BT, bliver nu placeret hos Venstres daværende skatteminister Troels Lund Poulsen.

Et politisk flertal i Folketinget bestående af Socialdemokraterne, de radikale, SF og Enhedslisten, er gået sammen om at udtale en "meget stor kritik" af Troels Lund Poulsen, der under lækket sad som skatteminister.

Det fortæller skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen fra SF, som siger, der er mange uafklarede spørgsmål i sagen, men at den "stinker".

- Den siddende minister har det grundlæggende ansvar, og derfor mener vi, at der er grobund for at give Troels Lund Poulsen en endda meget stor næse, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Den form for kritik kaldes også en næse.

- Ansvar påhviler den ansvarlige minister

De fire partier har forfattet en erklæring, som bliver fremsat på et møde i Folketinget onsdag.

DR Nyheder har set erklæringen, der understreger, at partierme finder det 'stærkt kritisabelt, at de nævnte ulovligheder finder sted', og at "det politiske ansvar for ulovlighederne i sidste instans påhvilede den politiske ledelse af Skatteministeriet og dermed den ansvarlige minister på daværende tidspunkt".

EL: Troels Lund var øverste ansvarlige

Venstres Claus Hjort Frederiksen har reageret på næsen - som endnu ikke er formelt vedtaget - ved at kalde den for uhørt og rystende, fordi han mener, at Skattesagskommissionen allerede har konkluderet, at Troels Lund Poulsen ikke kan bebrejdes noget.

Heller ikke lækket af Helle Thorning Schmidts skattepapirer.

Men det er hverken Lisbeth Bech Poulsen eller Enhedslistens skatteordfører Stine Brix enige i. Aben ender ifølge hende på Troels Lund Poulsens skuldre i sidste ende.

- For mig at se er der hverken nogen frikendelse eller ansvarsplacering konkret i forhold til, om Troels Lund Poulsen har gjort det. Så det, vi jo kan sige, er, at de her ting er sket, og de er sket på et tidspunkt, hvor Troels Lund Poulsen var minister - og dermed var øverste ansvarlige for Skatteministeriet, siger Stine Brix til DR Nyheder.

Stine Brix mener ligesom Lisbeth Bech Poulsen, at der stadig er alt for mange ubesvarede spørgsmål.

- Og det kan jeg kun beklage, for jeg tror, det havde været meget sundt for befolkningens tillid til politikerne og ministerierne i det hele taget, at vi fik kastet klarhed over, hvad det egentlig var, der foregik dengang, siger Stine Brix.