Rød blok: Nej tak til private folkeskoler

Private firmaer skal ikke have lov til at drive landets folkeskoler, hvis det står til rød blok. Det foreslår Produktivitetskommissionen ellers.

Private skal ikke have lov til at drive folkeskoler, mener regeringen. Dermed skyder de endnu et af Produktivitetskommissionens forslag ned. (Foto: Magnus Bjerg © DR Bornholm)

- Det er meget langt fra socialdemokratisk hjerteblod at gå den vej.

Så klar er afvisningen fra Benny Engelbrecht til Produktivitetskommissionens forslag om, at private firmaer skal have lov til at drive offentlige ydelser som folkeskoler og gymnasier, børnehaver og vuggestuer.

Samme kontante afvisning kommer fra regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten:

- Det er et komplet vanvittigt forslag. Vi skal ikke have kapitalfonde til at lave købmandsbutik med vores velfærdssystem. Private virksomheder er jo kun sat i verden for at tjene penge og lave profit.

- Det er altså ikke de værdier, der skal drive vores skoler, siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Private skal kunne byde på driften

Produktivitetskommissionen foreslår i dag, at det offentlige skal sende langt flere opgaver i udbud, så private får mulighed for at byde ind på driften - også på områder, hvor det ikke er muligt i dag.

- Ved udbud er det ikke afgørende, om det er en privat eller en offentlig aktør, der får opgaven. Det afgørende er, at opgaven bliver udsat for konkurrence. Det får leverandørerne til at være effektive, siger kommissionens formand, Peter Birch Sørensen.

Men det bliver ikke på skoleområdet, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager:

- Det vil jeg være betænkelig ved. Vi har allerede et privat alternativ til folkeskolerne i dag. Og det er altså ret vigtigt, at vi har et fælles skolesystem, og at der er et politisk ansvar for det, siger hun.

Samme melding kommer fra regeringspartneren Socialdemokraterne:

- Vi ser ikke en privatisering af det her område. Tværtimod synes jeg, vi skylder folkeskolerne arbejdsro ovenpå en hektisk periode med den nye folkeskolereform og med omfattende ændringer. Lad os nu få det til at virke først, siger erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

Kommission: Privatisering kan give bedre service

Kommissionen anbefaler, at lovgivning ikke skal begrænse de offentlige myndigheders muligheder for at udbyde opgaver, hvor det skønnes at give en gevinst. Herunder driften af folkeskoler, SFO'er, ungdomsskoler, musikskoler, gymnasier og erhvervsskoler.

Kommissionen slår fast, at der er brugt omkring 290 milliarder kroner uden at afprøve, om der var en bedre eller billigere løsning.

- Dermed risikerer vi, at borgerne ikke får de bedste serviceydelser til den bedste pris, lyder det i kommissionens rapport om offentligt-private samarbejder.

Det er især inden for de bløde serviceydelser som børnepasning, sundhedsvæsen og ældreomsorg, at der kan hentes store gevinster, hvis flere opgaver end i dag sendes i udbud, fastslår kommissionen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk