Rød blok om energiudspillet: Et uambitiøst skønmaleri

Én havvindmøllepark er slet ikke nok, mener oppositionen.

Flere røde partier i Folketinget mener, at regeringens energiudspil er alt for uambitiøst. (Foto: Thomas Sjoerup © Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen (V) kunne tidligere i dag præsentere regeringens energiudspil, der ifølge statsministeren skal trække Danmark i en grønnere retning.

Præsentationen af udspillet foregik i Statsministeriets spejlsal, hvor Lars Løkke Rasmussen var flankeret af tre fagministre.

Undervejs i præsentationen fik samtlige ministre understreget, at regeringens energiudspil sikrer Danmark en førerposition på det grønne område.

- Vi præsenterer i dag det mest grønne energiudspil, nogen regering nogensinde har præsenteret, lød det blandt andet fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Men den udlægning kan Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke genkende.

- Vi skal have sat ambitionsniveauet i vejret.

- Hvis ikke vi bliver ved med at opstille nye store mål, så vil verden overhale os indenom, og der synes jeg ikke, at regeringen går langt nok, siger Mette Frederiksen.

Og samme melding kommer fra rød bloks næststørste parti, Enhedslisten.

- Der er et skønmaleri, når regeringen siger, at det her udspil er det grønneste, vi nogensinde har set, siger partiets politiske ordfører, Pernille Skipper.

Som led i udspillet vil regeringen blandt andet etablere en helt ny havvindmøllepark, der ifølge regeringens egne beregninger vil kunne producere nok grøn strøm til at forsyne Danmarks syv største byer med klimavenlig el året rundt.

Alligevel mener Enhedslisten, at regeringen rykker for langsomt.

- Jeg tror, at det bliver rigtigt svært for regeringen med denne her plan at nå en målsætning om 50 procents vedvarende energi i 2030, når man kun vælger at opføre en vindmøllepark, siger Pernille Skipper.

Regeringen har som erklæret målsætning, at halvdelen af alt energiforbrug i Danmark skal komme fra vedvarende energi i 2030. Men hvis regeringen skal gøre sig forhåbning om at indfri det mål, så skal der tænkes langt større, lyder beskeden.

- Vi skal helt op på en fire-fem stykker inden 2030, hvis vi skal nå målsætningerne, siger Pernille Skipper.

Hos SF deler man kritikken af regeringens energiudspil. Ifølge partiformand Pia Olsen Dyhr kræver det mere en blot en enkelt havvindmøllepark, hvis regeringen har en realistisk ambition om at indfri målsætningen.

- Vi skal have tre af dem, hvis vi skal leve op til regeringens egne mål omkring vedvarende energi i 2030, siger Pia Olsen Dyhr.

Regeringen ønsker i det nye udspil, at kul i 2030 skal være udfaset af elproduktionen, og i 2050 skal Danmark være uafhængigt af fossile brændsler.

Hos SF deler man ambitionen, men tempoet og ambitionerne skal skrues gevaldigt i vejret, lyder beskeden fra Pia Olsen Dyhr.

Og fra Alternativet er beskeden også klar:

- Regeringen lægger op til at bygge én ekstra havvindmøllepark inden 2022. Det er alt, alt for lidt. Der er i stedet brug for det, der svarer til en stor havvindmøllepark årligt frem til 2030, siger partiets energiordfører, Christian Poll.

Hos Alternativet mener man, at regeringens ambition om, at 50 procent af danskernes energiforbrug skal være dækket af vedvarende energi i 2030 er uambitiøst.

Alternativet mener i stedet, at Danmark allerede i 2035 skal have dækket hele energiforbruget af 100 procent vedvarende energi.

Facebook
Twitter