Rød blok til regering: Sig nej til russisk gasledning

Dansk søterritorium skal ikke bruges til Nord Stream 2, lyder det fra oppositionen til regeringen.

Rød blok anbefaler regeringen at sige nej til den russiske gasledning Nord Stream 2. Her leveres der rør til den tyske ø Rügen. (Foto: handout © Scanpix)

Danmark skal afvise den omdiskuterede gasledning Nord Stream 2 på dansk søterritorie. Sådan lyder opfordringen ifølge Politiken fra rød blok til regeringen.

Socialdemokratiet har været kritisk afventende, men partiet vender sig endegyldigt mod ideen om en ny gasledning i Østersøen.

Sagen har udviklet sig til et højspændt geopolitisk anliggende for Danmark, som forsøger at navigere mellem blandt andre USA, Rusland og Tyskland, som alle har stærke interesser i sagen.

Da gasledningen passerer tæt på Bornholms kyst, har Danmark mulighed for at afvise den russisk-kontrollerede naturgasledning på dansk grund.

- Vi synes, at regeringen skal sige nej til anlægget af Nord Stream 2 igennem dansk territorialfarvand, siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, til Politiken.

I 2009 gav den tidligere VK-regering tilladelse til anlægget af Nord Stream 1, som transporterer gas fra Rusland til Tyskland, og nu vil Rusland udvide rørledningen.

Sideløbende med et dansk nej håber oppositionspartierne, at EU får et mandat af medlemsstaterne til at forhandle vilkårene for hele gasledningen med Rusland.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ser ingen problemer i at godkende den nye gasledning.

Regeringen har endnu ikke taget stilling til sagen.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk