Rød kritik af millionstøtte til nærområder: Danmark kan ikke være det bekendt

Regeringen afsætter sammenlagt 688 millioner til nærområder, men det er alt for lidt, lyder kritikken.

Martin Lidegaard (R) mener, at regeringen skal stoppe sit hykleri om hjælp i nærområder, når den ikke selv vil bidrage med mere. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Pengene falder på et tørt sted, men det er en skændsel, at man ikke har kunnet finde dem før, og størrelsen er ikke imponerende.

Så hård lyder kritikken fra De Radikales udenrigs- og udviklingsordfører, Martin Lidegaard, efter Lars Løkke Rasmussen har taget samme beløb med til den internationale konference om Syrien som sidste år, selvom FN i år beder om det dobbelte.

- Danmark kan ikke være bekendt ikke at give et større beløb, når FN beder om mere. Vi tvinger folk til at flygte fra nærområderne, hvis de ikke har den mad od drikke og de basale fornødenheder, de har brug for, siger han.

Pengene skal gå til at hjælpe i nærområderne omkring borgerkrigen i Syrien, hvor flere millioner mennesker er drevet på flugt.

Martin Lidegaard hæfter sig ved, at et land som Norge giver op imod to milliarder, mens Danmark giver 688 millioner, hvoraf 288 millioner allerede er lovet til Tyrkiet via EU.

- Det er et ansvar, der ligger tungt på regeringen, og de må i hvert fald stoppe med det hykleri om, at vi skal hjælpe meget i nærområderne, når de ikke selv er i stand til at gøre det, siger Martin Lidegaard.

- Det her beløb afspejler, at Danmark har foretaget de mest dramatiske beskæringer af ulandsbistanden i årtier på et tidspunkt, hvor der aldrig før har været så meget brug for den, siger han.

Bidraget skal ses som 400 millioner

I Enhedslisten mener man ikke, at de 288 millioner til Tyrkiet kan regnes med i det samlede beløb, så Danmarks bidrag dermed skal ses som 400 millioner.

- Det er alt for lidt og ligger i forlængelse af det, som regeringen allerede gør ved at skære hårdt på udviklingsbistanden. Når FN beder om det dobbelte, bør vi give det dobbelte, siger udviklingsordfører Christian Juhl.

Han understreger, at pengene er nødvendige for at ændre de barske forhold i flygtningelejrene, som får folk til at flygte mod Europa.

Der skal spares mange steder i det danske samfund, så hvor skal penge komme fra?

- Man kunne lade være med at kaste om sig med skattelettelser på villaer og dyre biler, og så ville der ikke være nogle økonomiske problemer ved at hjælpe mere. Desuden har vi planlagt en overflødig mega-investering på kampfly på 30 milliarder, og der ville der være penge til flygtninge i rigtig stort omfang, siger Christian Juhl.

S: Flot med 400 millioner

Hos Socialdemokraterne er man ikke lige så kritisk som De Radikale og Enhedslisten.

- At Danmark giver 400 millioner nye kroner, er flot, så det er der ikke noget at sætte en finger på, siger fungerende udenrigsordfører Mogens Jensen (S).

Han er tværtimod bekymret for, om de andre lande nu kan regne med, at Danmark giver det, vi lover.

- Virkeligheden er jo, at en lang række tilsagn, som blev givet under den tidligere regering, hvor vi var ude og sige, at det her kommer Danmark med, det har den nuværende regering bare skåret væk, siger han.

- Det er jo lidt et problem, at regeringen mod et folketingsflertal har valgt ikke at udbetale, de 2,7 milliarder den tidligere regering havde afsat til ulandsbistanden i 2015.