Røde Kors afleverer ekstremt negativt høringssvar om ny integrationsydelse

Regeringens forslag om en integrationsydelse får ikke megen støtte med på vejen fra dansk Røde Kors.

Generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, mener, at regeringens integrationsydelse vil skabe flere fattige i Danmark. (© DR)

Røde Kors har ikke tidligere været så negativ over et lovforslag, som organisationen er overfor regeringens forslag om en ny integrationsydelse.

Det fremgår af det høringssvar, som Røde Kors har indgivet, skriver generalsekretær Anders Ladekarl på Facebook. Overfor DR Nyheder forklarer han, at det blandt andet skyldes, at forslaget vil skabe flere fattige i Danmark.

- Og det vil først og fremmest gå ud over børnene. Der vil ikke komme ret mange i beskæftigelse af det her, og endelig er det udokumenteret, at det vil få konsekvenser for, hvor mange asylansøgere, der kommer til Danmark, siger han.

Opslaget er i skrivende stund blevet liket mere end 1.000 gange og er delt knap 350 gange.

Skaber bevidst fattigdom

Anders Ladekarl henviser blandt andet til undersøgelser fra Casa (Center for Alternativ Samfundsanalyse) og Rockwool Fonden.

Sidstnævnte har blandt andet undersøgt, hvilken betydning den nu afskaffede starthjælp havde for flygtninges levevilkår og konkluderede, at ”starthjælpsflygtningenes levevilkår præges af fattigdom”.

Da starthjælpen på mange måder minder om integrationsydelsen, som regeringen nu forsøger at gøre til lov, er det kritisabelt, forklarer Anders Ladekarl:

- Vi synes faktisk, det er et lovforslag, der næsten er imod bedre vidende, siger han.

- Det, der er kritisabelt er, at man faktisk gør det bevidst (skaber fattigdom, red.).

Underminerer velfærdssamfundet

Venstre-regeringen vil give integrationsydelsen til de flygtninge, der opnår midlertidigt ophold i Danmark, og altså ikke asylansøgere, der bor på asylcentre, som i stedet får såkaldte "lommepenge".

Ydelsen tager udgangspunkt i den såkaldte uddannelsesstøtte - kontanthjælpen til unge under 30, som er baseret på SU-satsen. Med den nye integrationsydelse vil en voksen uden børn således kunne se frem til at få 5.945 kroner om måneden før skat.

Røde Kors kritiserer også, at der ikke er nogen elementer i lovforslaget, som modvirker den fattigdom, som ydelsen risikerer at skabe.

Derfor håber han også, at regeringen og de øvrige partier vil lytte til organisationens indsigelse.

- Jeg tror, at alle er enige i, at der ikke skal være fattige mennesker i Danmark eller tiggere på gaden, som ikke kan være en del af samfundet, siger Anders Ladekarl.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har tidligere sagt til DR Nyheder, at "vi bestemt kan være os selv bekendt ved at give de flygtninge, der kommer til Danmark, den samme ydelse, som vores egne unge studerende får."

Hun har desuden påpeget, at flygtninge ved at kvalificere sig via en dansktest kan opnå en bonus på 1500 kroner om måneden.

- Og man skal bare lige tænke på, at når man kommer her til Danmark, så er der en række ting, man får med som opholdsvilkår. Det allervigtigste er, at når man kommer hertil, så er man i sikkerhed. Derudover er der gratis lægehjælp, uddannelse, alle mulige ting, så ja, vi kan bestemt godt være os selv bekendt ved at give den samme ydelse som vores egne unge studerende får, har Støjberg sagt.

Lovforslaget er allerede førstebehandlet i Folketinget. Anden- og tredjebehandlingen er sat til henholdsvis den 21. og 26. august.