Røde partier: Forslag om grænsekontrol er 'naivt' og 'symbolpolitisk'

Regeringens ønske om bedre kontrol af grænsen til Sverige møder modstand.

Hvis man pendler mellem Sverige og Danmark, kender man allerede til grænsekontrollen. Sverige har nemlig grænsekontrol mod Danmark allerede. Arkivfoto. (Foto: Simon Læssøe © Simon L¾ss)

Danmark skal beskytte sig mod kriminalitet fra Sverige. Og det skal vi gøre ved at indføre grænsekontrol.

Det var et af statsminister Mette Frederiksens (S) budskaber på et pressemøde, hun afholdt sammen med justitsminister Nick Hækkerup (S) tidligere i dag.

Anledningen til forslaget er, at Købehavns Politi har sigtet to unge, svenske mænd i forbindelse med eksplosionen ved Skattestyrelsen tirsdag i sidste uge.

- Det skal ikke være sådan, at man kan rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit i København, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Forslaget om grænsekontrol er en del af en generel saltvandsindsprøjtning til politiet. Efter planen skal de nye initiativer og lovgivningen på området stå klar, når Folketinget åbner i oktober.

Radikale: Det er 'lidt naivt'

Hvis den socialdemokratiske mindretalsregering vil have indført grænsekontrol, skal Mette Frederiksen først have overbevist sine støttepartier om, at det er en god idé.

Og der kan være langt igen.

Sådan lyder det fra Radikale Venstres retsordfører Kristian Heegaard, der kalder forslaget for "sådan lidt 'pas på, svenskerne kommer'-agtigt".

- Vi skal passe på, vi ikke forfalder til hurtige, fikse løsninger som grænsekontrol på baggrund af enkeltstående sager. Symbolpolitik som grænsekontrol har generelt ikke løst så meget, så det synes jeg, vi skal være meget påpasselige og tilbageholdende med, siger han.

Kristian Heegaard tror heller ikke på, at politikontrol ved grænsen får svenske kriminelle til at blive hjemme.

-Det er en lidt naiv tilgang. Hvis man virkelig gerne vil over grænsen mellem Danmark og Sverige, så vælger man bare nogle steder, hvor der ikke lige er grænsekontrol. Vi har meget kyststrækning, som gør, at man kan komme hertil, så jeg tror ikke, at det her er et forslag, som løser en hele masse på den korte bane.

Presset politi

Mette Frederiksen skal heller ikke regne med støtte fra Enhedslisten. Det konstaterer Rosa Lund, der er partiets retsordfører.

- Jeg har svært ved at se, hvordan en grænsekontrol skulle have stoppet de her bombninger ærligt talt. Jeg tror, den her grænsekontrol er et udtryk for symbolpolitik, siger hun.

Retsordføreren mener også, det er ærgerligt hvis et i forvejen presset politi skal til at bruge ressourcer på at bevogte endnu en grænse.

Kristian Heegaard er nytiltrådt retsordfører hos Radikale Venstre.

- Jeg satser stærkt på, at Mette Frederiksen og Nick Hækkerup kommer til fornuft og godt kan se, at det her er en meget dårlig måde at bruge politiets ressourcer på, siger Rosa Lund.

I SF, derimod, åbner man en dør på klem til regeringen.

- Det er klart, hvis regeringen kan sandsynliggøre, at der er et behov for at øge grænsekontrollen af hensyn til tryghed og sikkerhed, så vil vi se på det. Det kan vi formentlig også bakke op, men det handler om, hvilke argumenter, der bliver fremlagt, siger retsordfører Karina Lorentzen.

Venstre: København skal ikke være Malmø

Tonerne er anderledes i det største oppositionsparti, Venstre.

Her er retsordfører Inger Støjberg positivt stemt over for regeringens forslag om grænsekontrol og siger, at Venstre kommer til at "gå konstruktivt" til forhandlingerne med regeringen.

- Det er jo først og fremmest vigtigt, at vi kan leve i tryghed i Danmark. Derfor vil vi selvfølgelig se positivt på det her, siger hun og fortsætter:

- Danmark skal ikke være Sverige og København skal ikke være Malmø. Vi ser store problemer i Malmø og store problemer i Sverige, sådan skal vi ikke ende i Danmark, og så bliver vi nok nødt til at træffe nogle foranstaltninger.

Inger Støjberg er både positiv over for forslaget om grænsekontrol og om øget overvågning i det offentlige:

Det er ikke første gang, forslaget om grænsekontrol mod vores svenske naboer er oppe at vende.

Så sent som i februar foreslog Dansk Folkeparti grænsekontrol på den dansk/svenske-grænse, men forslaget blev ikke stemt igennem.

Facebook
Twitter