Røde partier kræver ny Irakkommission efter britisk kritik

Regeringen afviser, at der er behov for at genåbne den danske Irak- og Afghanistan-kommission.

Det var en fejl, at Venstre-regeringen valgt at lukke Irak-kommissionen, da den trådte til sidste år, mener Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Danmark bør genstarte Irak- og Afghanistankommissionen, lyder kravet fra flere af partierne på rød blok.

Det kommer efter kraftig kritik fra den britiske Irak-kommission, som onsdag fremlagde sit arbejde.

Rapporten konkluderer, at Storbritannien undergravede FN's Sikkerhedsråds autoritet ved at gribe ind militært uden at have sikret sig et flertal i FN.

I Danmark nedsatte den røde regering Irak-kommissionen i 2012, men den blev lukket som noget af det første, da Venstre overtog regeringsmagten sidste sommer.

Og det var en fejl, mener den nuværende opposition.

- Det er godt, at briterne får mulighed for at få en ordentlig tilbundsgående diskussion om, hvad der skete undervejs, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S).

- Det får vi desværre aldrig i Danmark, fordi regeringen valgte at nedlægge kommissionen, som var så godt i gang med dens arbejde. Det er synd og skam for os som nation og for dem, der bragte ofre i forbindelse med vores deltagelse.

Baggrunden for Danmarks militære engagement i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan skal i stedet undersøges gennem en uvildig udredning. Flertallet består af blå blok samt Alternativet, som dog har kaldt det en "skandale" at lukke kommissionen.

Det møder opbakning fra Enhedslisten.

- Skal Danmark virkelig være ét af de eneste lande, der ikke får undersøgt denne smertelige periode, så vi kan lære af vores fejl og se fremad, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm fra Enhedslisten i en skriftlig kommentar.

Også SF kræver Irak-kommissionen genåbnet.

Men hos Venstre afviser Torsten Schack Pedersen, der er medlem af Forsvarsudvalget, at der er brug for at genåbne kommissionen.

- Vores beslutning blev truffet, fordi Irak ikke levede op til de resolutioner, der var blevet vedtaget i FN's sikkerhedsråd, siger han.

/ritzau/