Røde partier oprørte over DR-besparelse: En vanvittig slagtning

Public service i Danmark kommer til at lide under en 20 procents besparelse på DR, lyder det.

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at afskaffe licensen og beskære DR med 20 procent. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Det er både ”voldsomt” og ”vanvittigt”, at regeringen og Dansk Folkeparti vil beskære Danmarks Radio med 20 procent, og det får konsekvenser for danskproduceret indhold.

Sådan lyder reaktionen fra oppositionspartierne Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet.

Her er den fælles analyse, at besparelsen på 20 procent over fem år, som regeringen og DF er blevet enige om, vil betyde mindre public service i form af færre nyheder, kultur, debatprogrammer og indhold til børn og unge.

- At spare 20 procent vil betyde, at kendte programmer som P3 og Ramasjang risikerer at skulle lukke, og at man skal spare på kultur og nyheder, siger gruppeformand og medieordfører for SF, Jacob Mark.

- Man kan ikke komme udenom de steder, hvis man vil lave så stor besparelse på DR, og det, mener jeg, vil svække vores public service-indhold i Danmark, siger han.

Alternativet mener også, at den aftalte besparelse vil få konsekvenser for public service i Danmark.

- Det er jo en seriøs beskæring, hvis ikke småslagtning, af DR. Det her får betydning for, hvad der bliver produceret. 20 procent er mange penge, og det vil kunne mærkes af både seere, lyttere og læsere, siger medieordfører Rasmus Nordqvist (Å):

- Det vil betyde, at vi får mindre danskproduceret indhold, for man vælger jo ikke at flytte pengene over til indhold andre steder. Det er bare en besparelse på public service, og det er ærgerligt i den tid, vi lever i nu, siger han.

Bange for at miste et samlingspunkt

De Radikale kalder det ”meget, meget voldsomt”, at DR nu står til at skulle spare 20 procent over fem år.

- Jeg er simpelthen bange for, vi kommer til at miste et samlingspunkt, siger medieordfører Zenia Stampe (R).

- Der er skabt en myte om, at man kan spare en masse penge på nogle overflødige ledelseslag i DR, heste der bliver transporteret rundt i verden og udenlandske serier.

- Når man kigger på budgettet, så er sandheden, at langt de fleste penge går til at producere danske nyheder, danske aktualitetsprogrammer og danske kulturprogrammer, siger hun.

Enhedslisten tvivler ligeledes på, at den kommende besparelse kan betyde andet end et forringet public service-niveau i Danmark.

- Isoleret er det meget uklogt, men hvis man har et forslag til, hvordan man på en anden måde forbedrer public service, er vi åbne for at diskutere det. Men det har vi så til gode at se, siger medieordfører Søren Søndergaard (Ø).

Vanvittig slagtning

Regeringen og Dansk Folkeparti lægger op til, at Folketingets øvrige partier skal acceptere besparelsen på 20 procent på DR, hvis man vil sidde med i de kommende forhandlinger om indholdet i et nyt medieforlig.

Sådan en adgangsbillet har SF ikke umiddelbart i sinde at indløse, fastslår medieordfører Jacob Mark.

- Lige så fornuftigt det er at afskaffe den usolidariske licens, lige så vanvittigt er det at slagte DR. På et tidspunkt, hvor der er en stigning i fake news, og færre og færre mennesker ser objektive nyheder, vil det være helt væk at slagte DR på den her måde, og det kommer SF ikke til at bakke op, siger Jacob Mark.

Heller ikke Radikale ser ud til at nikke ja til besparelsen mod at blive inviteret til de kommende medieforhandlinger.

- Vi skal lige finde ud af, hvad detaljerne er i det, for det er klart, at vi ikke vil binde os på den besparelse. Hvis der kommer et valg og et nyt flertal, så vil vi gerne have muligheden for at opprioritere DR igen, siger Zenia Stampe.

Enhedslisten og Alternativet vil endnu ikke tage endegyldig stilling til kravet om, at man skal acceptere de økonomiske rammer, som regeringen og DF har aftalt, før man får lov at komme med til forhandlinger om selve medieforliget.

- Det kommer an på, hvad pengene bruges til. Man kan jo sagtens flytte nogle ting fra DR over i TV2 eller andre steder, som man så giver pengene til. Det helt store problem er, at man samlet set vil skære ned på danskernes mulighed for at få danskproduceret tv, underholdning, debatprogrammer og så videre, siger Søren Søndergaard.

- Det står i modsætning til, hvad kulturministeren har sagt, og så tænker jeg, at det må være fordi, at man har nogle helt geniale planer, som man vil fremlægge i medieudspillet i næste uge. Det vil vi selvfølgelig afvente. Jeg har svært ved at se det, men hvis nogen kommer og tilbyder mig, at jeg kan købe en stor, flot sportsvogn for 100 kroner, så vil jeg da lige tjekke det, siger han.