Røde partier presser S: Kræver afskaffelse af integrationsydelsen

Socialdemokraterne bør love at afskaffe den omstridte integrationsydelse, lyder det fra partiets røde støttepartier.

Integrationsydelsen har til formål at gøre Danmark et mindre attraktivt land for asylansøgere. Aftalen blev indgået mellem Venstre-regeringen, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i efteråret 2015 og udvidet i vinteren 2016. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Selv om Socialdemokraterne er modstandere af den omstridte integrationsydelse, der er målrettet nytilkomne flygtninge og familiesammenførte, vil partiet ikke love at rulle den tilbage efter en eventuel valgsejr.

For de øvrige røde partier er det langt fra tilfredsstillende, og de opfordrer nu i samlet flok S-formand Mette Frederiksen til at prioritere en afskaffelse langt hårdere.

- Det er både ærgerligt og trist, men ærligt talt også dumt. Det burde være det nemmeste i verden. Vi har stået side om side, og vi har prøvet i rigtig lang tid at få dem til at love, at integrationsydelsen skal rulles tilbage, hvis der kommer et nyt flertal, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Hos De Radikale opfordrer udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen Socialdemokraterne til at finde de penge, der er nødvendige for at kunne afskaffe integrationsydelsen, der i 2016 giver en besparelse på 138 millioner kroner.

- Det er trist, at Socialdemokraterne ikke vil love at afskaffe integrationsydelsen, men jeg tror, det handler om, at de ikke kan finde pengene, for de er ikke villige til at forandre noget. Og så er der ikke noget at hente af. Det er et svigt fra Socialdemokraterne, hvis ikke de kommer til at hjælpe de allerfattigste i vores samfund, siger hun.

Hovedkrav fra SF

Før folketingsvalget i 2011 formulerede Socialdemokraterne et klart mål om, at partiet ville afskaffe den daværende starthjælp – svarende til integrationsydelsen. Det skete også som en af SRSF-regeringens allerførste handlinger.

Men i dag vil Socialdemokraterne altså ikke love, at en eventuel ny S-ledet regering ruller ydelsen tilbage.

- Det er problematisk, at Socialdemokraterne ikke vil love at afskaffe integrationsydelsen. Vi vil tage en diskussion med Socialdemokraterne om, hvordan de har tænkt sig at genoprette ligheden i det danske samfund, siger Alternativets udlændingeordfører, Josephine Fock.

Socialdemokraterne var med i forhandlingerne om genindførelsen af integrationsydelsen til det sidste og var klar til at æde den, hvis de ramte børnefamilier blev kompenseret med blandt andet vinterstøvler og flyverdragter.

SF har på det senest bevæget sig i retning af Socialdemokratiet på udlændingeområdet - ikke desto mindre bliver det et hovedkrav til en eventuel ny S-ledet regering, at integrationsydelsen skal rulles tilbage.

- Det her er et område, hvor samtlige partier på venstrefløjen og Socialdemokratiet har stemt imod, fordi vi er imod fattigdomsydelser, fordi det fører til øget børnefattigdom og dårligere integration og øget ulighed i Danmark.

- Jeg kan sige ganske tydeligt, at det er en mærkesag for SF, og at det er afgørende for os, fordi fattigdomsydelserne har store konsekvenser for børn og familier, siger gruppeformand Jacob Mark (SF).

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, mener ikke, at det giver mening at give løfter om at rulle integrationsydelsen tilbage.

- Vi stemte imod integrationsydelsen, primært med den begrundelse at den rammer børnefamilier for hårdt.

Når det er sagt, så er det med det her område, som det er med en hel del andre politikområder, hvor regeringen har lavet ulykker, at vi ikke kan love at føre noget tilbage krone til krone på nuværende tidspunkt, fordi vi ikke ved, hvor mange penge der er i kassen, hvis og såfremt vi skal overtage magten, siger Dan Jørgensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk