Røde partier tordner mod minister efter grøn udmelding

Det er i modstrid med Folketingets flertal, at energi- og klimaministeren udskyder grøn reform, siger rød blok

Det er Folketingets røde partier, der sammen med De Radikale og De Konservative udgør det flertal, der fortsat ønsker, at Danmark skal følge de gældende klimamålsætninger.

Der er både skuffelse og forvirring at spore hos Folketingets røde partier, efter at landets energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), i søndagens udgave af Politiken siger, at regeringen foreløbigt udskyder en grøn energireform.

Den udmelding strider nemlig mod flertallet i Folketinget, siger Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding.

- Det er simpelthen utroligt, at vi har en klimaminister, der igen og igen melder ud, at han ikke vil leve op til de klimamålsætninger, som et flertal af folketinget står bag, siger Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

- Det virker som om, det ikke er gået op for ham, at der eksisterer et grønt flertal i folketinget, der ikke vil lade Venstre-regeringen opgive Danmarks grønne førerposition.

Kommer i samråd

Enhedslistens klimaordfører har nu indkaldt Lars Christian Lilleholt i samråd, hvor "han skal bekræfte, at det er Folketingets flertal, der bestemmer Danmarks klimamål".

Den grønne energireform har blandt andet til formål at sænke afgifterne på miljøvenlige energiløsninger. Men ifølge minister Lars Christian Lilleholt er det ikke realistisk at ændre afgiftssystemet på energiområdet inden for de næste tre-fire år.

Alvorlig kæp i hjulet

Det er Folketingets røde partier, der sammen med De Radikale og De Konservative udgør det flertal, der fortsat ønsker, at Danmark skal følge de gældende klimamålsætninger.

Og SF's formand Pia Olsen Dyhr mener, at udmeldingen fra landets energi- og klimaminister er en alvorlig kæp i hjulet på den grønne omstilling i Danmark.

- Det er dumt og ufatteligt kortsigtet, at regeringen ikke vil kigge vores energiafgifter igennem, lyder det fra Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

- For afgifter handler om at få os borgere og virksomheder til at handle klima- og miljøvenligt, og det er bare ikke tilfældet med alle afgifterne lige nu.

DI ikke rystet

Det ryster ikke Dansk Industris direktør for energi og klima, at den grønne reform af energiafgifterne foreløbigt er udskudt.

For selvom Troels Ranis mener, at der er brug for ændringer, så mener han ikke nødvendigvis, at ændringerne er afhængige af en den udskudte energireform.

Hos Dansk Industri er man primært opmærksom på to særlige energiafgifter:

PSO-afgiften, der en særlig afgift, hvor pengene går til miljøvenlige initiativer. Og NOx-afgiften, der en afgift på brændsler, hvor der ved forbrænding sker udledning drivhusgasser til luften.

- Reform eller ej, så har danske virksomheder brug for konkurrencedygtige energiafgifter. Der er brug for at få løst PSO-problemet hurtigst muligt og få gjort op med NOx-afgiften, siger Troels Ranis til Ritzau og tilføjer:

- Vi har givet de her synspunkter til kende over for regeringen, og det er vores klare indtryk, at regeringen er klar til at se på de problemstillinger.

/ritzau/

Facebook
Twitter