Røde partier: Vi laver medieaftalen om hvis vi vinder valget

Hvis oppositionen vinder næste valg, skal DR genoprettes, siger R.

Jeg er rigtig, rigtig ærgerlig over medieaftalen. Først og fremmest over de massive besparelser på Danmarks Radio, siger Zenia Stampe (R). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Regeringen og Dansk Folkepartis medieaftale ødelægger danskproduceret public service-indhold og skader DR.

Det mener oppositionen, som vil bruge førstkommende lejlighed efter en eventuel valgsejr til at ændre i medieaftalen.

Det siger både Socialdemokratiet og Radikale Venstre, som valgte at droppe at få indflydelse på aftalens indhold og lade regeringspartierne og støttepartiet om at beslutte de økonomiske støtteordninger og vilkår for danske medier.

- Vi har valgt at stå udenfor, fordi vi vil have muligheden for at genoprette DR’s økonomi og DR som en bred medievirksomhed, siger Radikales medieordfører Zenia Stampe.

Hun fortsætter:

- Vi er ikke enige med regeringen og Dansk Folkeparti om, at DR skal være sådan et smalt DR2. DR skal være for hele familien Danmark og skal have nok penge til at kunne lave god public service til alle danskere.

HVAD GÅR AFTALEN UD PÅ?

  • DR skal spare 20 pct. og gå fra at være en bred medievirksomhed til en kulturinstitution.

  • Licens afskaffes og omlægges til skat,

  • Bedre vilkår for de digitale nyhedsmedier med momsfritagelse.

  • Radio24syv flyttes delvist fra København til Vestdanmark.

  • Ny radiokanal med fokus på kultur - herunder klassisk musik - samt en ny tv-kanal med kultur og folkeoplysning.

  • En forøgelse af public service-puljen til 101 millioner kroner.

  • Øget støtte til den regionale og lokale nyhedsformidling i hele landet.

  • Filmstøtten øges med 120 millioner kroner.

Scroll nederst i artiklen for at se, hvad hele medieaftalen indeholder.

Favoriserer de private spillere

Zenia Stampe mener, at aftalen, som blandt andet fritager digitale nyhedsmedier for moms for at give dem bedre indtjeningsmuligheder, i meget gøj grad favoriserer det private marked.

- Der går en rød tråd igennem hele medieaftalen, der handler om, hvordan man styrker de kommercielle aktører. Man begrænser DR ved at spare, men også ved at skrive meget klart, at DR ikke må konkurrere med de kommercielle aktører, underforstået at DR ikke må beskæftige sig med brede formater til familien Danmark.

- Når man begrænser DR, så er det netop for at give mere plads til TV3 og Netflix. Når man også indfører reklamefinansiering på public service, så handler det også om at forkæle virksomhederne og give dem nye måder at promovere og afsætte deres varer på. Jeg synes slet ikke, det hører hjemme, at man skal tvangsfodres med reklamer, når man har betalt for public service, siger Zenia Stampe.

Svækker dansk sprog og kultur

Spørger man aftaleparterne vil de ikke se medieaftalen som en svækkelse af dansk indhold, idet den for eksempel indeholder flere midler til regionale og lokale medier, en ny radiokanal med fokus på kultur - herunder klassisk musik, en ny tv-kanal med kultur og folkeoplysning og en forøgelse af public service-puljen til 101 millioner kroner, som DR dog ikke kan søge.

Både S og R synes, at udsigten til et løft af de regionale og lokale medier er positive takter fra regeringens side.

Men socialdemokratiets kultur- og medieordfører, Mogens Jensen, mener, at aftalen svækker dansk sprog og dansk kultur.

Mogens Jensen siger ikke konkret, hvad han vil ændre i medieaftalen, hvis partiet vinder regeringsmagten. Men danskerne har ikke behov for mindre danskproduceret indhold, siger han.

- Jeg synes, det er en meget dårlig medieaftale, der betaler en massiv beskæring af dansk public service. Danskerne kan se frem til færre danskproducerede nyheder, drama, dokumentar og børne-tv. Det er den helt forkerte vej at gå i en tid, hvor dansk medieindhold er ude i en stor, international konkurrence.

Facebook
Twitter