Røde partier vil have minister til at droppe overvågning af elever

Når der ikke er vished om, hvordan overvågningsprogram holder øje med eksamenssnyd, skal det ikke bruges.

Den Digitale Prøvevagt, som programmet hedder, skal overvåge elevernes private computer under sommerens eksaminer - for at forhindre snyd. I dag bliver det testet ved terminsprøver. (arkivfoto) (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Undervisningsminsteriets nye kontrol-program 'Den Digitale Prøvevagt' skal droppes og slet ikke bruges til at holde øje med snyd ved gymnasielle prøver.

Det mener både SF og Socialdemokratiet, som nu opfordrer undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at skrotte programmet, indtil der er kommet klarhed omkring, hvordan og hvor meget programmet overvåger elevernes computere.

Begge partier var i sin tid med i forligskredsen, som besluttede at indføre et program, der kan opdage eksamenssnyd. Men oppositionspartierne føler, at det ikke er endt med det program, som de sagde ja til.

- Jeg har bedt ministeren om en redegørelse. Indtil da skal man droppe det her. Det er ærgerligt, at man er i gang i dag med at prøve det, og jeg håber, at mange elever har valgt at bruge skolens computere i stedet for deres egen. Vi har aldrig sagt ja til et program, der kan lække personfølsomme oplysninger, siger Socialdemokratiets undervisningsordfører, Anette Lind.

Den Digitale Prøvevagt bliver i dag testet på op mod 50.000 gymnasieelever ved dagens terminsprøver. Og det burde slet ikke være sket, siger hun.

Elever skal ikke være forsøgskaniner

- Vi vil gerne være med til at lave et system, der er acceptabelt for alle elever. Jeg håber, det kommer på plads, inden eleverne måske skal bruge det til sommerens eksaminer, siger Anette Lind.

SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, mener, at programmet slet ikke er færdigudviklet til at blive brugt i virkeligheden.

Jacob Mark, er det ikke okay at teste systemet ved terminsprøven og så rette eventuelle fejl, så det er klar til sommerens eksaminer?

- Jeg mener ikke, at vi skal gøre tusindvis af gymnasieelever og oplysninger om deres privatliv til forsøgskaniner. Man må kunne udvikle det her program færdigt.

- Vi skal skrotte den digitale prøvevagt, indtil der er fuldstændig klarhed omkring, at systemet virker og ikke indsamler data, der ikke er i orden i forhold til privatliv og retssikkerhed. Den klarhed er der ikke nu, og derfor giver det overhovedet ikke mening at bruge det her system, siger han.

Minister ikke bekymret

DR Nyheder ville gerne have spurgt undervisningsminister Merete Riisager (LA), om hun vil imødekomme kravet fra de røde partier, men det er ikke lykkedes at få en kommentar.

Tidligere i dag sagde hun dog til DR Nyheder, at der ikke er nogen grund til bekymring, og at programmet skal bruges igen til sommer.

- Der er ingen, der ønsker at indsamle elevernes private færden. Det eneste, vi ønsker at vide, det er om de snyder til eksamen, lød det fra Riisager.

Ministeriet oplyser endvidere, at bliver der opdaget fejl med Den Digitale Prøvevagt ved dagens terminsprøver, vil disse blive rettet inden sommerens eksamensperiode.

Tusindvis af gymnasieelever og it-eksperter har påpeget, at programmet kan være problematisk, fordi det muligvis overvåger elevernes computere langt mere, end tanken bag var.

Blandt andet er der sået tvivl om, hvorvidt programmet også kan logge oplysninger efter endt eksamen, ligesom der har været kritik af, at programmet ikke beskytter elevernes privatoplysninger, de har på deres egne computere.

Sagen kort

  • En gymnasieelev, der også er web-udvikler, opdagede i sidste uge, at der kan være risiko for overvågning ude fra, og at programmet henter flere personoplysninger, end ministeriet har fortalt.

  • Og selvom ministeriet allerede har rettet fejl i systemet, er elever stadig i tvivl om, hvor meget data programmet indsamler på hvilke tidspunkter, og om deres privatliv er sikret, når programmet er installeret.

  • Det har fået adskillige elever til at protestere højlydt over, at programmet skulle testes ved terminsprøverne.

  • Historierne om de potentielle sikkerhedsbrister har fået Datatilsynet til at sætte en undersøgelse af programmet i gang.

  • Den undersøgelse vil betyde, at ministeriet skal svare på en række spørgsmål, så Datatilsynet kan vurdere, om programmet beskytter elevernes data godt nok.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk