Røde partier vil hente danske børn hjem fra flygtningelejre - blå partier afviser

Socialdemokratiet ser dilemmaer i at hjemhente danske børn fra lejre i Syrien.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er der over 25 danske kvinder og børn i lejrene i Syrien. (Foto: ALI HASHISHO © Scanpix)

De danske myndigheder har for første gang officielt hjulpet en dansk statsborger ud af den ene af to syriske flygtningelejre for støtter af Islamisk Stat (IS).

Men står det til politikerne på Christiansborg, så bør sagen ikke være en åbning for, at samtlige danske børn af tidligere eller nuværende IS-støtter skal vende snuden mod Danmark.

- Det må bygge på en individuel vurdering. Den dreng, som nu får hjælp, er lammet, og det er meget begrænset, hvor stor en sikkerhedsrisiko han kan udgøre. Derfor synes jeg, at det er okay, at han får hjælp, men jeg er ikke tilhænger af, at vi henter alle børnene, og slet ikke, hvis forældrene skal følge med, siger Konservatives udenrigsordfører Naser Khader.

Han understreger desuden, at hvis børnene skal hjælpes til Danmark, skal deres forældre først give samtykke til, at de kan rejse uden dem.

DF: De skal hjælpes i nærområdet

Hos Dansk Folkeparti mener man heller ikke, at sagen giver anledning til, at de danske myndigheder aktivt bør hjælpe flere børn med komme til Danmark.

Allerhelst så gruppeformand Peter Skaarup, at børnene blev hjulpet i det nærområde, som de allerede befinder sig i.

- I yderste konsekvens skal det kun ske, hvis man kan fjerne dem fra de familier, som har bragt dem i den her vanvittige situation, at de er blevet taget med ned til en borgerkrig, og man har kæmpet på Islamisk Stats side, siger han.

I sagen om den sårede 13-årige danske statsborger har moderen givet tilladelse til, at han kan rejse til Danmark uden hende og de øvrige søskende.

R: Det nytter jo ikke noget

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, forhandler i disse dage om at danne regering og blive Danmarks nye statsminister.

Blandt de partier, som skal give hende flertal, er der stor enighed om, at børn med dansk statsborgerskab skal tilbage på dansk jord. Spørgsmålet er dog ikke på bordet i regeringsforhandlingerne.

SF-formand Pia Olsen Dyhr forklarede efter søndagens regeringsforhandlinger, at danske statsborgere "hører hjemme i Danmark", og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, gjorde det klart, at "det er vores forpligtelse at passe på vores egne børn".

Hos De Radikale så udenrigsordfører Martin Lidegaard også gerne, at Danmark tog hånd om børnene.

- Hvis de er sammen med deres mødre, så synes jeg, at de også skal hjem. De skal for en domstol, for de har begået noget ulovligt. Men det nytter jo ikke noget, at de her børn sidder fanget som gidsler, for det kommer jo frygteligt tilbage - både for dem og for os, hvis de bliver radikaliseret. Det er jo danske børn, og derfor skal de også hjælpes, siger han.

Mette Frederiksen udtalte efter gårsdagens forhandlinger, at det var godt, at den sårede danske dreng havde fået hjælp, men forholdte sig ikke til, hvorvidt andre danske børn også skulle hjælpes.

På Folkemødet udtalte hun sig desuden afvisende over for at hjemtage danske statsborgere, der har kæmpet for Islamisk Stat.

- Jeg må sige, at jeg synes, at det er lige frisk nok, at når en dansk statsborger med udenlandsk baggrund måske rejser ned og kæmper imod Danmark, imod demokrati og frihed for et såkaldt kalifat, og når det så går i vasken, siger man til os andre: Nu må I lige hente mig hjem.

Det er jo børnene, vi taler om?

- Jo, jo, men der er jo nogle af dem, der har en mor dernede også. Og det er jo ikke sikkert, at hun synes, at børnene skal rejse til Danmark, hvis ikke hun skal med. Så jeg synes, der er nogle dilemmaer her, sagde Mette Frederiksen.

Nye Borgerlige: Placer dem i plejefamilier

Folketingets nyeste parti, Nye Borgerlige, giver en lille åbning for, at mindreårige danske statsborgere kan komme til Danmark.

For det første kræver det, at børnene faktisk har dansk statsborgerskab og ikke blot opholdstilladelse eller anden form for dansk baggrund. Og dernæst skal de sikkerhedsgodkendes af Politiets Efterretningstjeneste.

- En teenager på 17 år, som har været afsted med sine forældre, kunne i princippet godt have været engageret som IS-kriger, og det synes jeg er væsentligt at få fastlagt, forklarede formand Pernille Vermund til DR Nyheder for godt to uger siden.

- Hvis de to første kriterier er opfyldt, og de skal tilbage, så skal de ind i en dansk plejefamilie, hvor risikoen for, at de bliver radikaliseret, når de kommer tilbage, er minimal, sagde Pernille Vermund.

DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund var til stede, da den danske delegation hentede den 13-årige i en ambulance.

Facebook
Twitter