Rønn: EF-dom farligere end først antaget

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech forudser store problemer med de danske udlændingeregler. Den seneste EF-dom er farligere end først antaget, mener hun.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech forudser store problemer med de danske udlændingeregler. (© DR)

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech forudser endnu mere alvorlige konsekvenser for Danmark end først antaget, hvis det ikke lykkes for regeringen at få lavet EUs regler om.

Og det kan tage lang tid, mener ministeren.

På et møde i Folketingets udlændingeudvalg sagde Birthe Rønn Hornbech, at den seneste EF-dom efter hendes mening ikke umiddelbart vil føre til at store mængder af udlændingestrømme til Danmark. Men på den anden side forudså hun problemer.

- Det er noget principielt, at man ikke stiller krav om lovligt ophold i værtslandet for ægtefællen. Det er et stort problem, fordi det kan undergrave den danske udlændingepolitik, sagde hun.

Større problem end antaget

Og hvis dommen fører til, at mange begynder at komme til Danmark, så kan det også blive et større problem end hidtil antaget, mener Birthe Rønn Hornbech.

- For ægtefæller, der kommer til Danmark i forbindelse med EU-reglerne, kan Danmark ikke stille særlige krav til. Heller ikke de krav, som ellers står i integrationsloven, nemlig krav om sprogundervisning, og om en vis kontakt til det danske samfund. Og det er deprimerende, siger Birthe Rønn Hornbech til Radioavisen.

Regeringen er nu i gang med at mobilisere en hel stribe andre EU-lande for at få EUs regler lavet om, så EF-domstolen ikke fremover kan anfægte den stramme danske udlændingepolitik. Men det kan komme til at tage lang tid, mener ministeren.

Krav om dokumentation

I mellemtiden foreslog de konservative i går, at man i Danmark skal gøre det sværere at komme ind i landet EU-reglerne ved at være særligt skrappe i kravet om dokumentation, når folk søger om familiesammenføring.

- Men det er overflødigt, for sådan gør myndighederne i forvejen, siger integrationsministeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk