Rønn gav ophold til irakere fra Brorsons

De afviste irakere, der opholdt sig i Brorsons Kirke, er langt fra alle sendt tilbage. Mindst 20 har nu lovligt ophold i Danmark. Og mere end halvdelen af dem har fået opholdstilladelse af Birthe Rønn selv.

- Afviste asylsøgere skal hjemsendes. Det slog integrationsminister Birthe Rønn Hornbech fast efter rydningen af Brorsons Kirke. Men langt fra alle de afviste irakere fra kirken er blevet sendt tilbage til Irak. (© DR)

Langt fra alle af de omkring 60 afviste irakiske asyl-ansøgere, der for et års tid siden søgte tilflugt i Brorsons Kirke i København, er blevet sendt tilbage til Irak.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech slog ellers dengang fast, at "afviste asylansøgere skal hjemsendes."

- Vi lever i en retsstat. Disse mennesker har i årevis siddet myndighedernes afgørelse overhørig. Det er dybt uretfærdigt, hvis vi behandlede de asylansøgere, der ikke vil rejse hjem, bedre end dem, der rejste, forklarede Birthe Rønn Hornbech efter rydningen af Brorsons Kirke natten til den 13. august 2009.

Omkring 30 er udvist

Ifølge organisationen Kirkeasyls opgørelser over irakerne i kirken er omkring 30 af dem blevet udvist. Men mindst 20 har nu lovligt ophold i Danmark. Og af dem har mere end halvdelen fået opholdstilladelse af Birthe Rønn selv. Det skriver Dagbladet Information.

Det drejer sig om såkaldt humanitær opholdstilladelse, som bliver givet af integrationsministeren selv, hvis "væsentlige hensyn af humanitær karakter" taler for det.

Andre seks af irakerne har fået asyl, efter deres sag er blevet genoptaget ved asylmyndighedernes øverste instans, Flygtningenævnet.

Desuden er tre irakere blevet familiesammenført med deres partner og børn med opholdstilladelse i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk