Rønn: Udlændingepolitik skal ikke fastsættes af dommere

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech siger, at EU-landenes udlændingepolitik skal fastsættes af politikere og ikke af dommere, som ved EF-domstolen.

Birthe Rønn Hornbech erkender, at hun er bekymret, for om EF-domstolen udhuler udlændingepolitikken. (© DR)

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil analysere en opsigtsvækkende dom fra EF-domstolen, der sætter den stramme danske udlændingepolitik yderligere under pres. Det siger hun til DR Nyheder.

- I det omfang, at den ændrer EU-retten og har betydning for Danmark, så er det klart, at den bliver fulgt. Så er den en del af dansk ret. Men jeg vil have den tygget ordentligt igennem, og der skal holdes flere møder, før jeg melder noget ud om den sag, siger Birthe Rønn Hornbech til Politiken.dk.

Skal fastsættes af politikere

Samtidig fastslår hun, at EU-landenes udlændingepolitik skal fastsættes af politikere, ikke af dommere, som ved EF-domstolen.

- Hvis det fortsætter, så kan en gammel parlamentariker som jeg da godt begynde at overveje, om der skal sidde nogle jurister ved domstolene og bestemme noget som folkevalgte organer har vedtaget, siger Birthe Rønn Hornbech til DR Nyheder.

Den opsigtsvækkende EF-dom giver fire afrikanske mænd lov til at blive i Irland, fordi de er blevet gift med en EU-borger. Mændene havde ellers ikke lov til at være i Irland, da de giftede sig.

Dommen rokker ved det danske princip om, at en udlænding skal have lovligt, fast ophold i et andet medlemsland ved familiesammenføring efter EU-reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed. En regelændring kan betyde, at ægtepar undgår måneders ventetid på en svensk opholdstilladelse.