Rørt Mette Frederiksen til Godhavnsdrengene: På vegne af Danmark, undskyld

Efter en mangeårig kamp har Godhavnsdrengene nu fået en officiel undskyldning.

- På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid og på vegne af vores fælles fremtid vil jeg gerne se hver eneste af jer i øjnene og sige det eneste rigtige. Undskyld.

Sådan lød det fra en tydeligt rørt statsminister Mette Frederiksen (S), da hun overbragte Godhavnsdrengene, der blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger samt seksuelle overgreb i perioden fra 1946 til 1976, en officiel undskyldning for statens mangelfulde tilsyn.

- Undskyld for den uret, der er gjort imod jer og jeres kære. For dem, der er her, for dem, der var, og for dem, der også følger efter. På vegne af Danmark, undskyld.

Et mørkt kapitel

 • Statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) giver et kram til Godhavns-drengen Poul-Erik Rasmussen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
 • Undskyldningen fra statsministeren vækkede mange følelser blandt tilhørerne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
 • Statsminister Mette Frederiksen giver en officiel undskyldning til Godhavns-drengene og andre tidligere anbragte børnehjems-børn. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
 • Statsminister Mette Frederiksen hilser ved ankomsten på de fremmødte. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
 • Godhavns-dreng og formand for foreningen Godhavns-drengene, Poul-Erik Rasmussen, taler ved arrangementet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
1 / 5

Undskyldningen fra det officielle Danmark er dog ikke kun rettet mod de drenge, der var anbragt på Godhavnshjemmet, men også andre børn, der var anbragt på børnehjem underlagt statsligt tilsyn i perioden 1946-1976.

Børn og unge, der som statsministeren forklarede det, blev udsat for "alvorlige svigt og overgreb".

- Det, I har oplevet, er et af de mørkeste kapitler i vores historie, sagde Mette Frederiksen:

- Vi bliver nødt til at se ind i det mørke kapital, for gør vi ikke det, så magter vi ikke at male vores fremtid lys.

Poul-Erik Rasmussen, der er formand for Landsforeningen Godhavnsdrengene og selv har været udsat for overgreb, har over for Mette Frederiksen beskrevet, at fortidens spøgelser, var en stor pose cement, der hang tungt på Godhavnsdrengenes skuldre.

Derfor handlede dagen i dag om at sikre Godhavnsdrengene retfærdighed og sige, at det ikke var deres skyld.

- Når fortidens tunge bagage i dag slipper taget i jer, så kan I ranke ryggen, løfte blikket og se frem i livet. Og vi andre kan tillade os at se jer i øjenene igen, forklarede statsministeren.

Langvarig kamp for anerkendelse

Godhavnsdrengene har kæmpet en langvarig kamp for at få en officiel undskyldning for de overgreb, de led under deres anbringelse.

Det har skiftende regeringer afvist, men under årets Folkemøde på Bornholm gjorde Mette Frederiksen det klart, at det ville være et af de første punkter på hendes dagsorden, hvis hun blev statsminister.

Her forklarede hun også, at de 22 grønlandske eksperimentbørn skulle have en undskyldning.

Dén er dog udsat til den historiske udredning af børnenes forløb er klar senest 1. juni 2020.

En uvirkelig dag

DR Nyheder talte forud for undskyldningen med Poul-Erik Rasmussen, der selv boede på Godhavnshjemmet i perioden 1962 til 1965.

For ham føltes dagen i dag ”uvirkelig”.

- Vi har jo ventet på den her dag i mange år, og jeg har også spekuleret på, hvordan statsministeren vil give den undskyldning, men jeg håber, at statsministeren vil huske alle dem, der sidder derude og ikke har kræfter til at komme herind – også psykisk – men også dem, der er gået bort, forklarede han.

Helt konkret vil undskyldningen kunne hjælpe mange af ofrene med at kaste skyldfølelsen bort.

- Vi har jo gået i alle de her år siden vores anbringelse og ment, at vi selv har været skyld i, at vi har været anbragt og fået et dårligt liv, på trods af at vi aldrig fik lært, hvordan vi skulle gøre det. Det at komme på børnehjem var jo bare at komme ned i en kasse og blive brugt, som man nu havde lyst til, forklarede han.

- Hvis statsministeren får sagt det på den rigtige måde – og det tror jeg – så er der rigtig mange, der vil få den byrde ned af skuldrene og have det godt i den sidste tid.

DR Nyheder arbejder på at få et interview fra Poul-Erik Rasmussen for at høre, hvordan han modtog undskyldningen.

Opdateret onsdag d. 14. august: Undskyldningen gælder ikke kun børn på de 19 omtalte børnehjem i Godhavnsrapporten, men børn anbragt på børnehjem underlagt statsligt tilsyn i perioden 1946-1976.

Drengene på Godhavn

 • Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje som selvejende institution.

 • Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.

 • Efter dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".

 • I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.

 • Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

 • I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.

 • I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle have været anlagt senest i 1985.

 • Dommen fra byretten blev i november 2017 stadfæstet af Østre Landsret.

 • Socialdemokraterne fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.

 • 28. marts 2017 gentog børne- og socialminister Mai Mercado (K), at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.

 • Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophæver forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.

 • 13. marts 2018 oplyste den tidligere børnehjemsdreng Poul-Erik Rasmussens advokat, Bjørn Elmquist, at Procesbevillingsnævnet havde givet tilladelse til, at sagen kunne komme i Højesteret.

 • Poul-Erik Rasmussen droppede siden sagen på grund af manglende økonomi til at føre den videre.

 • I april 2018 stemte blå blok og DF nej til Enhedslistens forslag om, at Godhavnsdrengene skulle have en officiel undskyldning.

 • I sin tale ved Folkemødet den 14. juni 2019 siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at hun officielt vil undskylde over for drengene, hvis hun bliver statsminister.

 • Kilde: Ritzau, TV2 Lorry, DR.