Rohde vil stemme dansk - ikke liberalt

Venstres spidskandidat til Europaparlamentsvalget varsler et opgør med det hidtidige tætte samarbejde med den europæiske liberale gruppe.

Venstres spidskandidat til Europaparlamentsvalget varsler et opgør med det hidtidige tætte samarbejde med den europæiske liberale gruppe. (© DR)

Venstres spidskandidat til Europaparlamentsvalget, Jens Rohde, vil hellere føre dansk end liberal politik i Bruxelles.

Bliver han valgt, vil han gøre op med det tætte samarbejde der hidtil har været mellem Venstres parlamentsmedlemmer og den liberale gruppe.

Vil ændre nuværende kurs

Venstres tre nuværende Europaparlamentarikere har i langt de fleste sager stemt sammen med deres allierede fra andre europæiske lande i den liberale gruppe. Det er ifølge portalen votewatch.eu sket i ca. 95 procent af sagerne - hvor de derimod kun i 78 procent af sagerne har fulgt den danske regering.

- Det vil der blive markant ændret på. For når vi snakker eksempelvis arbejdsmiljøregler, er jeg et langt stykke ad vejen væsentligt mere enig med Margrethe Auken (SFs spidskandidat, red.), end jeg vil være med en eller anden ungarsk liberalist, siger Jens Rohde til Politisk Debat på P1. Han vil i stedet følge den linje, regeringen og et flertal i Folketinget lægger i EU.

Loyalitet giver respekt

Det nuværende radikale medlem af Europaparlamentet, Johannes Lebech, sidder i øjeblikket i den liberale gruppe, som Jens Rohde også vil blive medlem af. Han har valgt samarbejdet og loyaliteten til, selv om han nogle gange må acceptere, at aftalerne ikke bliver så grønne, som han kunne ønske sig. Til gengæld får han nemlig respekt:

- Det anser jeg for langt vigtigere parlamentarisk arbejde, end at sidde og flage med et lille dansk flag og sige, at nu arbejder jeg for Danmark, siger han til Politisk Debat.

Får ikke en dyt at skulle have sagt

Og SFs spidskandidat Margrethe Auken tvivler på, at Jens Rohde kan holde fast i den danske kurs:

- Altså, hvis I stemmer på folk, der ikke er optaget af at være med et politisk fællesskab dernede, så kan de være nok så strålende og fantastiske. De får ikke en dyt at skulle have sagt, lyder hendes formaning.

Mere om emnet i P1 i Politisk Debat, lørdag klokken 17:10.

Facebook
Twitter