Rohdes farvel kan styrke ultra-liberalister

Jens Rohdes farvel til Folketinget er en ny chance for Martin Geertsen, en af Venstres unge ultra-liberalister - og en ny hovedpine for Fogh

Københavns kulturborgmester Martin Geertsen - tæller på knapperne, om han skal efterfølge Jens Rohde i Folketinget. Siger han ja, kan det blive en hovedpine for Fogh.

Jens Rohdes farvel til Folketinget i december kan blive en dobelt hovedpine for Venstres partiformand, statsminister Anders Fogh Rasmussen:

Ikke blot mister Fogh en dygtig politisk ordfører - det kan også betyde goddag til en af partiets hidsige unge ultra-liberalister, Københavns kulturborgmester Martin Geertsen.

Med i Pind-kredsen

Martin Geertsen er Rohdes suppleant og med i kredsen omkring Søren Pind, der tidligere var teknikborgmester i Københavns kommune og nu sidder i Folketinget.

Søren Pind var den centrale person i sagen om "de ti teser", der i sommeren 2003 generede partiledelsen alvorligt ved at sætte ti ultraliberale læresætninger på dagsordenen. Ti teser, der ikke alle harmonerede lige godt med en midtsøgende regeringskurs. To af dem lød:

- Ingen skal afstå mere til det offentlige, end vedkommende har tilbage selv.

-Det er vigtigere, at skatten falder, end at den offentlige sektor vokser.

Vil styrke fløjen

Da Venstre-toppen vendte fingeren nedad, trak Pind & Co. teserne tilbage. Nu sidder Søren Pind - uden noget ordførerskab - i Folketinget, hvor en af hans nærmeste allierede er Peter Christensen, Venstres finansordfører.

Martin Geertsens entré på Christiansborg vil altså styrke den fløj i Venstres gruppe.

Ja eller nej på mandag

Martin Geertsen har dog ikke endnu besluttet, om han vil i Folketinget. I så fald vil hans kredsbestyrelse nemlig forlange, at han holder op som borgmester. Dobbeltmandat vil den ikke acceptere.

Hvis Geertsen ender med at sige nej, går budet videre til Ulrik Kragh, tidligere MF'er og en af de politikere, Fogh er tryggere ved.

Geertsen har endnu ikke sagt, om han siger ja eller nej til Christiansborg. Hans pressechef Jens Laursen mener dog, at svaret falder på mandag

Facebook
Twitter