Romaer til debat i Folketinget: Mette Frederiksen vil gøre op med ’problemet’

Regeringen må indkalde til forhandlinger om romaer, der sover på gader og afpresser danske hjemløse, mener S-formanden. Justitsminister hilser alle gode forslag velkommen.

Romaer i København. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Folketinget må skride til handling overfor romaer, der tigger og sover på gaden, skaber problemer for danske hjemløse og besørger på offentlige områder.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, under Folketingets afslutningsdebat i et svar til DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der vil vide, hvad Mette Frederiksen og resten af Socialdemokratiet mener, at der skal gøres ved ”problemet” med romaer.

Mette Frederiksen mener, at regeringen hurtigst muligt skal indkalde til forhandlinger om, hvordan man kan komme romalejre med videre til livs.

- Problemet er der, siger Mette Frederiksen.

- Man kan se det, når man træder ud af Folketinget og går få meter herfra. Romaer har taget ophold i vores parker, der følger støj og gener af andre mennesker med, og vi har hørt om afpresning af danske hjemløse, siger S-formanden.

Parkerne skal tages tilbage

Dansk Folkeparti har tidligere stillet forslag om, at EU-borgere i Danmark selv skal kunne bevise, at de har lovligt ophold i Danmark, og at bevisbyrden dermed ikke skal løftes alene af myndighederne.

Forslaget sigtede mod blandt andet romaer i især det københavnske bybillede, som ifølge DF burde kunne blive administrativt udvist, hvis de ikke havde orden i papirerne. Det blev ikke vedtaget, og derfor vil DF-formand Kristian Thulesen Dahl vide, hvad Folketingets øvrige partier vil gøre ved romaerne.

- Jeg vil gerne efterlyse, både fra Socialdemokratiet og andre partier, at man kommer med nogle konkrete forslag til, hvad man rent faktisk gør ved det, så der også kommer noget handling bag ordene, siger Kristian Thulesen Dahl.

Mette Frederiksen svarer, at hun ønsker handling ad to omgange:

Først og fremmest må partierne på Christiansborg sikre, at politiet har de nødvendige ressourcer, så de snarest muligt kan rykke ind og ”få brudt romalejrene op” og ”give parkerne tilbage til den københavnske befolkning”, siger Mette Frederiksen.

Dernæst bør der arbejdes på at få ændret EU’s opholdsdirektiv, som sikrer EU-borgere retten til fri bevægelighed i de øvrige EU-lande.

- Vi bliver nødt til at rejse det her på europæisk plan, for det er jo de europæiske regler, der er noget galt med. Fri bevægelighed skal bruges til at finde arbejde og uddanne sig. Ikke til at bevæge sig rundt og tigge eller begå kriminalitet, siger Mette Frederiksen.

Justitsminister: Det er ikke så nemt

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil ikke umiddelbart garantere, at han indkalder til konkrete forhandlinger om romaer i Danmark, men er enig i, at ”der skal gøres noget”.

- Alle gode forslag er velkomne. Vi har kun én fælles interesse, og det er, at folk kan gå i fred på gaderne i København og resten af landet, og at der ikke er romaer, der fylder i vores parker og skaber utryghed, siger justitsministeren.

Han minder samtidig om, at der 1. april i år trådte en ny lov i kraft, som betyder, at politiet har fået videre rammer for at rydde blandt andet romalejre, og at ordensmagten ifølge justitsministeren har ryddet mere end 25 lejre i år.

- De rydder lejrene hele tiden, de anholder folk, og folk får bøder. Det er det, vi gør nu, og så kigger vi her i huset (Justitsministeriet, red.) på, hvad vi ellers kan gøre. For jeg er enig i, at det er noget rod, at vi har romaer, der kommer her og aggressivt tigger, stjæler, bruger gader som toilet. Det skal vi ikke, siger Søren Pape Poulsen.

Justitsministeren påpeger, at der i de fleste tilfælde er tale om EU-borgere, ofte fra Rumænien, som sover på gaden og slår lejre op. Derfor skal sagen drøftes bredt i EU, hvis der skal ændres på EU-reglerne, og det er ”ikke så nemt”, siger Søren Pape Poulsen.

- Regeringen har kun én interesse, og det er, at vi også på europæisk plan bliver enige om at håndtere det her problem.

- Men hvis det skal løses via EU-systemet må vi nok erkende, at det tager lidt tid. Det er derfor, at jeg leder med lys og lygte efter, hvilke initiativer vi kan tage her og nu for at afhjælpe det, siger justitsministeren.

Brev til Statsministeriet

Debatten i Folketinget kommer, efter at især Berlingske har beskrevet, hvordan grupper af romaer blandt andet har taget ophold ved Trinitatis Kirke i København og også brugt kirkeområdet som toilet. Kirkepersonalet er efterfølgende blevet tilbudt vaccination mod hepatitis.

Avisen har ligeledes bragt en historie om, at romaer har truet danske hjemløse til at betale 500 kroner per nat for at sove på gaden.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har i noget tid efterlyst handling og hjælp fra landspolitikerne på Christiansborg. Han har sammen med socialborgmester Jesper Christensen (S) sendt et brev til Statsministeriet for at bede om hjælp til at løse opgaven med "udenlandske gadesovere".

De to socialdemokrater opfordrer - ligesom Mette Frederiksen gør i dag - VLAK-regeringen til at arbejde for at ændre EU's opholdsdirektiv, så der fremover skal stilles krav om, at EU-borgere skal oplyse konkrete adresser på lejlighed, hoteller og lignende, når de kommer til Danmark.

- Det vil ikke ændre på opholdsdirektivets grundlæggende præmis om arbejdskraftens fri bevægelighed, men det vil forringe udenlandske gadesoveres mulighed for at slå sig ned i Danmark betragteligt, skriver de to borgmestre i brevet til regeringen.

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth – der også stiller op til kommunalvalget i København til efteråret – har blandt andet foreslået at halvere flaskepanten for at gøre det mindre attraktivt for udenlandske hjemløse at komme til København og samle pant.

Alternativt kunne man eventuelt sikre, at flaskepant kun kan udbetales via mobilepay, mener Marcus Knuth.

"Jødetesten"

Dagens debat om romaer i folketingssalen har i sig selv ført til debat om, hvordan politikerne omtaler romaer.

Enhedslistens Pelle Dragsted mener, at der bliver generaliseret alt for voldsomt.

https://twitter.com/pelledragsted/status/869833510663720960

Et andet sted på Twitter diskuterer tidligere justitsminister Søren Pind (V), som i dag er uddannelsesminister, med Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.

Søren Pind forstår ikke, hvorfor Socialdemokratiet i dag ønsker at sætte ind overfor romaer, når partiet ikke ville stemme for et forslag fra den tidligere Venstre-regering om at straffe tiggeri med 14 dages ubetinget fængsel.

Det skyldtes ifølge Trine Bramsen, at forslaget også ”ramte danske hjemløse”.

- Er jo ikke dem, vi skal ramme. Vi skal ramme romaer, skriver Trine Bramsen på Twitter i et svar til Søren Pind.

Hele diskussionen foregår i et svar til et tweet fra DF-gruppeformand Peter Skaarup og kan læses her.

Hos De Radikale forstår vikarierende udenrigsordfører Kristian Heegard slet ikke, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vælger at bruge tid på at tale om romaer under dagens afslutningsdebat.

https://twitter.com/KHegaard/status/869825948480417792

Facebook
Twitter