Rundt om licensen: Det går dine penge til

Flere partier vil give unge rabat på licensen.

2436 kroner pr. husstand, der skal sikre public service i Danmark. Licens er stort set altid til debat, senest har flere partier foreslået, at unge mellem 18 og 25 år skal have licensrabat.

Men hvad er medielicensen egentlig - og hvordan bliver den brugt?

Få et overblik her:

* Alle, der har ser tv, hører radio eller adgang til internettet skal betale licens.

* Medielicens skal sikre, at Danmark har tv,- radio,- og internetkanaler, der er uafhængige af økonomiske, kommercielle og politiske interesser.

* I 2013 var licensopkrævningen 2436 kroner om året pr. husstand. I alt var licenspuljen på 4,37 milliarder kroner.

* Blinde, svagtsynede og pensionister kan dog søge om nedsat licens. Pensionister og førtidspensionister kan søge om at betale halv licens, hvis de har en personlig tillægsprocent på 100 procent. Blinde og svagtsynede kan søge om at blive fritaget for at betale licens.

* DR, Radio 24Syv og TV 2's regioner modtager hvert år licensmidler. Herudover er der en pulje med overskydende licensmidler, som bliver fordelt som en del af medieforliget forhandlet af politikerne.

* DR modtog i 2013 ca. 3,6 milliarder kroner i licensmidler.

* De medier, der modtager licensmidler forpligter sig gennem en kontrakt med Kulturministeriet til at levere public service - nyheder, undervisning, kunst og underholdning, som afspejler forskelligheden i kultur og interesser i Danmark.

* Man skal aktivt tilmelde sig som licensbetaler, senest 14 dage efter man har stillet modtageapparatet op. (eller eksempelvis er flyttet fra sine forældre og nu selv skal betale)

* Public service-kontrakter forpligter også medierne til at betjene hørehæmmede og døve.

* I dag betaler 91 procent af alle husstande i Danmark licens.

Facebook
Twitter