Russisk gasledning får lov at gå sydøst om Bornholm

Det russiske selskab søgte om at anlægge rørledningen i 2017.

Gasledningen Nord Stream 2 er allerede ved at blive etableret på dele af ruten. Arkivfoto. (Foto: © handout, Scanpix)

Energistyrelsen har givet tilladelse til, at gasledningen Nord Stream 2 kan blive ført sydøst om Bornholm, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Gasledningen skal føre naturgas fra Rusland til Europa, og derfor har selskabet bag villet føre den gennem Østersøen.

Derfor har man siden 2017 søgt om at få lov at etablere gasledningens rute gennem dansk søterritorium rundt om Bornholm.

Folketinget har siden vedtaget en lov, der kunne give politikerne mulighed for at forhindre gasledningen af sikkerhedspolitiske årsager.

Derfor har virksomheden bag gasledningen i stedet søgt om en anden ruteføring, der ikke går gennem dansk søterritorium, men dog hen over den danske kontinentalsokkel. Det fjerner Folketingets mulighed for at afvise gasledningen af sikkerhedspolitiske årsager.

Firmaet bag har haft søgt med udgangspunkt i flere forskellige ruter. Den rute, der nu er blevet givet tilladelse til, er valgt, da den vurderes at have en mindre påvirkning på skibstrafikken og beskyttede naturområder.

Frygt for afhængighed af russisk gas

En stor del af aktierne i selskabet bag Nord Stream 2 ejes af det russiske energiselskab Gazprom, der er ejet af den russiske stat.

Gasledningen har været en varm kartoffel på den internationale politiske scene. Mange danske politikere, flere østeuropæiske lande og USA er imod den, mens særligt Tyskland og Rusland er fortalere for den.

I den forbindelse har den amerikanske regering tidligere varslet sanktioner mod gasledningen. I USA frygter man, at Nord Stream 2 vil gøre Europa for afhængig af gas fra Rusland.

Hos firmaet bag Nord Stream 2 er man nu glad for at være kommet et skridt nærmere at kunne færdiggøre rørledningen.

- Vi er glade for, at vi har fået tilladelse fra Danmark til at anlægge Nord Stream 2-rørledningen på det danske kontinentalsokkelområde i Østersøen sydøst for Bornholm.

- Vi fortsætter nu det konstruktive samarbejde med de danske myndigheder med henblik på at færdiggøre rørledningen, skriver Samira Kiefer Andersson, Nord Stream 2's ansvarlige for ansøgningen i Danmark, i en pressemeddelelse til Ritzau.

Ifølge Energistyrelsen skal rørledningen årligt transportere 55 milliarder kubikmeter naturgas fra Rusland til Tyskland.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da Udenrigsministeriet oplyser, at han er i Stockholm.