Russisk satireduo offentliggør video fra møde med danske politikere: 'Vi kunne sagtens have sagt noget, der kunne misbruges'

I 25 minutter udsatte russiske satirikere danske politikere for grovkornet spøg.

Formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Martin Lidegaard (RV), medvirker i videoen. (Foto: Screendump fra YouTube)

Næstformanden for Det Udenrigspolitiske Nævn er lettet. Efter at have set satire-videoen, som de russiske komikere Vovan og Lexus optog i sidste uge, og som de har offentliggjort i dag.

Her spillede de rollen som den hviderussiske oppositionspolitiker Svetlana Tikhanovskaja i et videomøde med en række danske politikere.

- Jeg frygtede faktisk, at det kunne være en satiregruppe eller den russiske efterretningstjeneste. Jeg er glad for, at der var tale om det første, siger Michael Aastrup Jensen, Venstres udenrigsordfører og næstformand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Vi kunne sagtens have sagt noget, der kunne misbruges, fordi vi troede, at vi sad i et højniveaumøde med en oppositionspolitiker, som vi støtter. Og derfor troede vi, at vi kunne tale åbent om, hvordan vi kunne støtte hende, siger Aastrup Jensen.

- Det er ikke nogen rar følelse at være blevet taget ved næsen, lyder det fra Martin Lidegaard (RV), formand for Udenrigspolitisk Nævn, der forklarer lidt nærmere om, hvordan mødet kom i stand.

- Folketingets udenrigspolitiske nævn blev kontaktet af nogen, der gav sig ud for at være den hviderussiske oppositionspolitikers kontor, og administrationen satte mødet i stand.

Russisk komikerpar snød Folketinget

Mødet fandt sted i sidste uge. Kort efter meddelte Folketinget i en pressemeddelelse, at Det Udenrigspolitiske Nævn havde været udsat for ‘en falsk person’ under et videomøde.

Samme uge kom det frem, at komikerparret Vovan og Lexus stod bag. De har blandt andet lavet pranks med den britiske prins Harry, den amerikanske senator Bernie Sanders og Tyrkiets præsident Erdogan.

Komikerne har en Youtube-kanal med 111.000 abonnenter og er populære i hjemlandet Rusland.

Samtale tager brat drejning

Den godt 25 minutter lange video begynder med en velkomst og en samtale om Nord Stream 2-gasledningen, der løber fra Rusland til Tyskland.

Samtalen tager en brat drejning, da den falske Svetlana Tikhanovskaja spørger nævnsmedlemmerne, om det er korrekt, at danske politikere har sex med skildpadder på dyrebordeller.

- Vi talte om det med Fru Merkel (Tysklands kansler, red.) i dag, og hun sagde, at Tyskland er parat til at sørge for hjælp til skildpadderne, siger den falske Svetlana, der også får nævnt, at der skulle eksistere en særligt populær skildpadde på dyrebordellet.

- En yndlings-skildpadde ved navn ‘Tortilla’. Det er afskyeligt, synes jeg. Det er frygteligt. Undskyld.

Se øjeblikket i videoen herunder.

Herefter glemmer nævnsformand Martin Lidegaard (R) at tænde for sin mikrofon. Da lyden kommer tilbage, protesterer han og kalder rygterne for ‘russisk misinformation’.

- Vi ville aldrig tillade noget sådant i Danmark og hvis det fandt sted, så ville det koste vedkommendes karriere på stedet, siger Martin Lidegaard.

Næstformand: Jeg studsede over det

Næstformanden fortæller i dag, at han anede uråd, da den falske Svetlana første gang nævnte Tysklands kansler, Merkel.

- Svetlana Tikhanovskaja er i ordets bedste mening en amatør, fordi hun ikke er vant til, hvordan det her foregår. Det slog mig ikke ud, men det lød forkert, og jeg studsede over det. Da dyrebordellerne kom frem, var jeg sikker på, at det var falsk, siger Michael Aastrup.

Eva Flyvholm (EL) deltog også i videomødets første minutter, men hoppede af videostrømmen efter 10 minutter, fortæller hun i dag.

Fordi den falske Svetlana ikke lød 'så skarp, som hun plejer'.

- Der var ikke så meget nyt under solen. Så jeg nåede ikke at være med til de mere saftige, humoristiske detaljer senere, siger Enhedslistens udenrigsordfører.

Både Eva Flyvholm (EL) og Michael Aastrup Jensen (V) mener ikke, at der blev røbet fortrolige detaljer i videoen.

Nævnsformanden er enig.

- Sådan noget må ikke ske. Jeg glæder mig over, at ulykken ikke er større. Men det må ikke kunne ske, siger Martin Lidegaard (RV).

Episoden har gjort, at Udenrigspolitisk Nævn har strammet op for sikkerhedsprocedurerne for videoopkald.

Desuden er Folketinget ifølge Michael Aastrup Jensen i færd med at indkøbe et mere sikkert mødeprogram end Zoom, der blev brugt under mødet.

Det skete bagefter

Videoen viser også de undrende politikeres samtale, efter formanden har sagt 'bye bye til den falske Svetlana.

Se det her:

Martin Lidegaard: Det var da helt utroligt.

Michael Aastrup Jensen: Er vi stensikre på, at det er den rigtige, vi har talt med?

Lidegaard: Det ved jeg sgu ikke.

Aastrup: Jeg synes, det er meget mærkeligt, at hun tager det op med os.

Lidegaard: Det er da helt utroligt. Og hun har taget det op med Merkel.

Aastrup: Det virker skørt på mig. Jeg tænkte straks, at der er et eller andet galt her.

Lidegaard: Hvor sikre er vi på, at det er den rigtige?

(En medarbejder fra Folketinget fortæller, at man ikke er sikker på, at der er tale om den rigtige oppositionspolitiker)

Aastrup: Da hun begyndte at tale om det, tænkte jeg bare 'what'. Er det nu pludselig i russisk tv?

Artiklen er opdateret med citater fra Martin Lidegaard, Radikale Venstre.