Rutineret alternativist overvejer at stille op som politisk leder

Torsten Gejl vil i juleferien finde ud af, om han vil gå efter at afløse Uffe Elbæk.

Torsten Gejl, der har været medlem af Folketinget siden 2015, overvejer at stille op som partiets nye politiske leder. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Under en time efter Uffe Elbæk meddelte, at han trækker sig som politisk leder for Alternativet, overvejer en anden alternativist, om han skal gå efter posten.

Det er partiets social- og beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, der overvejer at stille op som politisk leder.

- Det kan godt være, jeg gør det. Det kan også være, jeg ikke gør det. Jeg skal finde ud af, hvad der er klogest for mig, og hvad der er klogest for partiet, siger Torsten Gejl.

Han blev valgt i Folketinget for Alternativet i 2015 og blev genvalgt ved folketingsvalget i juni. Det gør ham til en af de garvede medlemmer af partiets fem mandater store folketingsgruppe.

Men det er ikke givet, at Uffe Elbæks afløser skal findes blandt partiets fire øvrige folketingsmedlemmer.

- Lige nu siger vores vedtægter, at det kun er medlemmer af vores folketingsgruppe, der kan stille op. Men det vil vi lave om. Vi vil bede medlemmerne om at ændre reglen, så alle kan stille op, siger Torsten Gejl.

Hvad betyder det for partiet, hvis der kommer kampvalg?

- Det kommer an på, hvordan man gør det. Hvis det bliver et kampvalg med spidse albuer og negativ konkurrence, så er det da ikke godt for noget parti.

- Men hvis vi viser, hvor meget vi i virkeligheden holder af og respekterer hinanden – og kommer fra samme sted, har partiet i vores hjerte, og ved, at vi er med i et projekt, der er større end os selv, så kan det blive en smuk oplevelse og en demokratisk fest. Det er det, jeg vil bidrage til, siger Torsten Gejl.

Hvad bliver afgørende for din beslutning?

- Om jeg er sikker på, at jeg vil kunne løfte partiet frem mod et valg på den allerbedste måde – ud af de kandidater, der stiller op, siger Torsten Gejl.

Hvornår beslutter du dig?

- Jeg har tænkt mig at prøve at spekulere færdig over julen. Så efter nytår burde jeg have bestemt mig.

Folketingsmedlem peger på Rasmus Nordqvist

Politisk ordfører Rasmus Nordqvist (Å) vil være en god leder for Alternativet, mener partifællen Sikandar Siddique. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Uffe Elbæk fortsætter som politisk leder frem til 1. februar, hvor Alternativets medlemmer på et ekstraordinært landsmøde skal vælge hans efterfølger.

Ingen har endnu meldt sig på banen som kandidat til posten, men det nyvalgte folketingsmedlem Sikandar Siddique er ikke i tvivl om, hvem der vil være bedst til det: Han peger på politisk ordfører Rasmus Nordqvist.

- Jeg er overbevist om, at manden, der med stor klogskab og succes har fået Alternativet med i sin første finanslovsaftale og klimaaftale, er den naturlige nye leder for Alternativet. Jeg taler selvfølgeligt om Rasmus Nordqvist, skriver Sikandar Siddique på Twitter.

Rasmus Nordqvist takker for opbakningen, men afviser at svare på, om han vil stille op:

- Det er ikke noget, jeg har gjort op med mig selv, så det vil jeg ikke kommentere på i dag. For mig er det vigtigt at bruge tiden i dag på at sige tak til Uffe for hans politiske mod, siger han.

Men kunne du være interesseret i posten?

- Det kommer jeg til at melde ud, når jeg er klar til at melde ud, om jeg ser mig selv stille op til det.

Så du overvejer det?

- Det gør jeg selvfølgelig. Men det vigtige for mig er at sige tak til Uffe.

Hvorfor overvejer du "selvfølgelig" at gå efter jobbet?

- Det er klart, at når Uffe har valgt at trække sig, så kigger man sig omkring - det er der vist flere af os, der gør - og siger: "Er det mig, der skal gøre det, eller er det en anden?"

Det sidste medlem af Alternativets folketingsgruppe, den nyvalgte Susanne Zimmer, har heller ikke taget stilling til, om hun vil stille op.

- Der er god tid, inden man skal tilkendegive sit kandidatur. Så det har jeg intet hastværk med, siger hun.

Har du den pondus, der skal til, for at være partileder?

- Selvfølgelig er der altid noget, der kunne være bedre, men det synes jeg egentlig, jeg har, siger Susanne Zimmer.

Elbæk vil ikke pege på Nordqvist: 'Det vil være at give ham dødskysset'

Under pressemødet, hvor Uffe Elbæk i dag meddelte sin afgang, blev han spurgt, om Rasmus Nordqvist vil være hans foretrukne kandidat.

- Nej, nej, nej, nej - eller ja, ja, ja, ja, svarede Uffe Elbæk og uddybede, at Rasmus Nordqvist bestemt ville være et godt bud, men at han som afgående leder ikke ville pege på ham:

- Det vil være at give ham dødskysset.

- Jeg er helt sikker på, at han vil være absolut velegnet. Men jeg ved ikke, om han vil. Hvis jeg kan kaste magisk støv ud over processen, så håber jeg, at der kommer fem-seks kandidater, siger han.

Hvis partiets hovedbestyrelse kommer igennem med vedtægtsændrignerne, vil alle medlemmer kunne stille op, hvis de kan aflevere 100 stillererklæringer og afleverer deres opstillingsgrundlag senest den 16. januar.