S: Advokat skal undersøge Skat fra 2010 til skandalen blev opdaget

Der er udsigt til en advokatundersøgelse af Skats håndtering af udbytteskatten, der har kostet et milliardtab.

S-skatteordfører Jesper Petersen støtter nu også en advokatundersøgelse af Skats håndtering af udbyttesagen. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det trækker op til en advokatundersøgelse af Skats skandaleombruste administration af udbytteskatten.

Forslaget om en advokatundersøgelse kom fra flere partier i går, og nu melder Socialdemokratiet sig på banen.

- Vi anbefaler en advokatundersøgelse fra 2010 og frem til, svindelen blev standset i 2015, siger partiets skatteordfører Jesper Petersen.

Dermed kommer undersøgelsen til at omfatte perioder med både Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Alene Thorning-Schmidt havde fem skatteministre, to af dem var socialdemokrater.

Undersøgelsen skal tage sit udgangspunkt i 2010, fordi det var på det tidspunkt, de første advarsler om problemer på udbytteområdet dukkede op. Den skal omfatte perioden frem til kassen endeligt blev smækket i, siger Jesper Petersen.

En mindre model

Enhedslisten har som det eneste parti foreslået en undersøgelseskommission, som er meget dyrere og mere langvarigt. Til gengæld har en undersøgelseskommission mulighed for at grave dyrere, fordi kommissionen kan afhøre politikere og embedsmænd under vidneansvar. En advokatundersøgelse kan kun tage udgangspunkt i skriftligt materiale.

Jesper Petersen vurderer, at det er vigtigt med en relativ hurtig undersøgelse af skatteskandalen.

- Der er svagheder ved begge undersøgelsesformer. Vi synes advokatundersøgelsen er mest velegnet her, siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen sagde i går, at han vil indkalde de politiske partier for at aftale, hvordan den kommende undersøgelse skal køre. Det skete, da han meddelte sin beslutning om ikke at køre sager mod tre topembedsmænd i Skat.

Facebook
Twitter