S afviser at bruge "velfærdspenge" på grøn omstilling: Men har ingen alternativ finansiering

S og DF mener, at pengene fra det økonomiske råderum skal bruges på velfærd.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, afviser nu blankt at bruge penge fra råderummet på at finansiere regeringens energiudspil.

Der er mere udsigt til panderynker, riven i håret og solidt arbejde med kuglerammerne hos finansminister Kristian Jensen (V) end udsigt til en tidlig fyraften i forårsvarmen, efter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti her til eftermiddag har afvist at bruge penge fra det økonomiske råderum på at finansiere regeringens energiudspil.

Derfor er finansministeren og embedsværket nu sendt på overarbejde for at finde en alternativ finansiering af energiudspillet. Og Socialdemokratiet står ikke umiddelbart klar med en ny plan for, hvordan det skal finansieres, siger partiets formand, Mette Frederiksen.

- Vi er meget optagede af den grønne omstilling, men det er klart, at den ikke finansieres af fremtidens velfærd. Den plan, regeringen har lagt frem, vil betyde store besparelser på sundhed, ældre og børn. Det vil vi selvfølgelig ikke være med til.

Har fundet finansiering før

I afviser en finansiering og fremviser ikke nogen ny. Er det seriøst?

- Ja, selvfølgelig er det dét. Det finder vi et forhandlingslokale. Vi har lige prøvet det, da vi skulle finansiere indsatsen mod parallelsamfund. Der var regeringens udgangspunkt, at der skulle tages 13 mia. fra ydelsesstøtten til de almene boliger. Det sagde vi nej til. Så fandt vi en alternativ finansiering, så det kan godt lade sig gøre.

Men I må have en ide om, hvor I kunne finde på at foreslå, man skal finde finansieringen henne?

- Selvfølgelig har vi bud, siger Mette Frederiksen uden at ville uddybe det.

Socialdemokratiet er stadig klar til at bruge overskydende midler fra det, som partiet selv kalder "det grønne råderum" fra den politiske aftale, der blev lavet om PSO i 2016. Her kan der fortsat hentes 4,3 milliarder kroner frem til 2025, siger Socialdemokratiet.

DF: Regeringen går for vidt

Det er yderligere 7,7 milliarder kroner i råderummet, der groft sagt kan betegnes som det offentlige overskud, som DF og S afviser at bruge på regeringens energiudspil, der blandt andet skal sænke afgiften på el-varmen.

Det vil de to partier dog ikke være med til. I stedet skal pengene bruges på varme hænder.

- Det er klart, at vi har behov for at få sat skub i den grønne omstilling. Vi vil gerne gå længere end regeringen med blandt andet havvind, men det skal ikke betales af folkeskolen og landets pensionister. Derfor er vi nødt til at sige nu, at det råderum som er tilvejebragt gennem reformer, det skal først og fremmest gå til velfærd.

I Dansk Folkeparti er ordlyden stort set den samme. Her siger formand Kristian Thulesen Dahl, at regeringen "altså går for vidt," når den vil bruge pengene på afgiftslettelser.

- Dansk Folkeparti har hele vejen igennem holdt fast i, at der skal være tilstrækkeligt med resurser til vores ældre, til sygehusene, til flere politibetjente og så videre. Det har man kendt os for, når vi har forhandlet skattepakker, og det kender man os også for, når vi nu skal forhandle energi, siger han.

Regeringens energiudspil indeholder derudover Danmarks største havvindmøllepark og en række andre tiltag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk