S: Bæredygtigt Landbrug må fremlægge bilag om CBS-rapport

Både S og R har indkaldt miljø- og fødevareministeren i samråd om CBS-rapport.

Det er jo ikke i nærheden af noget, som man vil betegne som uvildig, brugbar forskning, siger Simon Kollerup, fødevareordfører for Socialdemokratiet, om CBS-rapporten om landbrugets rammevilkår. (© dr)

Der har øjensynligt været et tæt parløb mellem Bæredygtigt Landbrug og CBS om den uvildige forskningsrapport om landbrugets rammevilkår.

Blandt andet har forskeren bag rapporten haft følgeskab af Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede på en studietur til New Zealand. Derudover er der medtaget flere oplysninger fra Bæredygtigt Landbrug i den uvildige forskningsrapport, uden det er kildeangivet.

Hos Socialdemokratiet kalder fødevareordfører Simon Kollerup sagen for "vanvittig".

- Uvildigheden, det der neutrale blik, som forskeren skal have på sit felt, er fuldstændig væk. Det er jo farvede briller, som forskeren har på her, og det er så farvet i Bæredygtigt Landbrugs farver, siger ordføreren.

Simon Kollerup forventer derfor også, at Bæredygtigt Landbrug lægger de bilag frem, som gælder for rejser og andet, som man har inviteret forskere med ud på.

- Og hvis der er noget galt, så mener jeg, at pengene må gå tilbage – det er offentlige penge, vi snakker om. Det er dine og mine penge, der er blevet brugt på det her. Derfor kan der i min verden ikke være tvivl om, at så skal pengene selvfølgelig tilbage, siger Simon Kollerup.

Socialdemokraterne har kaldt både Finansministeren, Miljø- og Fødevareministeren samt Forskningsminister i samråd om sagen.

R: Det begynder at ligne decideret snyd

Pengene til CBS-rapporten er blevet bevilget til Bæredygtigt Landbrug igennem den offentlige Promilleafgiftsfonden, som ligger under Natur- og Erhvervstyrelsen. I alt modtog Bæredygtigt Landbrug 1,5 millioner kroner til opgaven, og af dem blev 400.000 kroner givet til CBS, der skulle udføre forskningsdelen.

Hos De Radikale er landbrugsordfører, Ida Auken, ligesom Simon Kollerup forarget over sagen.

- Rapporten har manglet kilder, en helt almindelig faglighed, hvor man redegør for, hvordan man er gået til arbejdet. Den er blevet pillet ned af kolleger fra andre institutter, som siger, at det simpelthen ikke holder, forklarer hun.

- Nu er vi gået skridtet videre, og det begynder at ligne decideret snyd – når man holder resultater og forbindelser til f.eks. Bæredygtigt Landbrug ude af rapporten. Så det er altså meget betænkeligt.

Ida Auken har også kaldt ministeren på området i samråd.

- Så må han forklare, hvordan han vil sikre, at borgernes penge ikke bliver brugt på den her form for snyd – og desuden hvordan han vil sikre sig, at Promilleafgiftsfonden vil få ryddet op i den her slags sager. Det her kan vi jo ikke have.

Bæredygtigt Landbrug: Vi gi'r kaffe

Hos Bæredygtigt Landbrug tager man kritikken med ophøjet ro og forklarer, at de to politikere sagtens kan få alle de relevante bilag at se.

Det er organisationen nemlig allerede forpligtet til at fremlægge, når der er tale om midler bevilget fra Promilleafgiftsfonden.

- Når regnskabet skal aflægges, så har vi også bilagene på plads. Og så er de jo i princippet offentlige – Promilleafgiftsfonden kan få dem, og hvem der har lyst til at kigge i dem, kan få lov til det.

Socialdemokraterne siger, de gerne vil se bilagene. Hvad siger du til det?

- De skal være velkomne, de kan bare komme, og jeg gi'r også gerne kaffe.

Promilleafgiftsfonden har tidligere sagt, at man i første omgang ikke vil bede om bilagene, men har indskærpet overfor Bæredygtigt Landbrug og dennes revisor, at de skal kontrollere, at pengene er brugt rigtigt.