Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) igen og igen understreger, at hun ikke er kandidat til et topjob i Nato, kommer en lang række socialdemokratiske kredsformænd nu på banen og siger, hvem de foretrækker som hendes afløser.
Flere nævner den nuværende finansminister Nicolai Wammen som oplagt.
- Jeg synes, at det mest naturlige i sådan en situation ville være Nicolai Wammen. Han er jo finansminister og har været med i mange år i inderkredsen. Det ville også give mest stabilitet med ham, siger den socialdemokratiske kredsformand i Lyngby-Taarbæk, Leif Luxhøj-Pedersen.
Spørgsmålet om ny statsminister i Danmark kan blive aktuelt om bare fem uger, når Nato-landenes stats- og regeringschefer samles til topmøde i Vilnius i Litauen den 11. og 12. juli.
Her ventes det at blive besluttet, hvem der skal være Natos næste generalsekretær.
- Som jeg kan set det lige nu, så er det Nicolai Wammen, der er den mest sandsynlige. Jeg opfatter ham som den, der står øverst i hierakiet. Jeg er ikke i tvivl om, at han er en af de allerdygtigste politiske håndværkere, vi har, siger kredsformand i Silkeborg Syd Jens Svenningsen.
Kjeld Saaby Frandsen, Randers Syd, er heller ikke i tvivl om, hvem han foretrækker.
- Hvis jeg skal vælge, så bliver det Wammen. Han er agtet i hele kongeriget. Peter Hummelgaard er også agtet, men nok ikke så kendt. Wammen har været finansminister og borgmester, og han er mere tung. Hummelgaard er ikke så kendt i Vestdanmark, siger kredsformanden fra Randers.
To navne nævnes især
Finansminister Nicolai Wammen (S) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) er klart de to navne, der hyppigst ventileres blandt kredsformændene.
- De to, som springer i øjnene, er jo Hummelgaard og Wammen. De er begge stabile, gode ledere, siger Peter Schlätzer-Larsen, kredsformand for Sundbyøster i København.
- Vi har nogle gode kandidater. Nicolai Wammen og Peter Hummelgaard er efter min mening de mest oplagte til at tage over. Jeg er i tvivl om, hvem af de to jeg foretrækker som afløser for Mette, hvis hun går til Nato. Det kan også blive en helt tredje – intet bør udelukkes på forhånd, hvis situationen opstår, siger kredsformanden i Bispebjerg i København, Ditte Therese Strecker.
DR Nyheder har talt med stort set alle de 92 socialdemokratiske kredsformænd rundt om i landet.
En meget stor del af dem svarer, at spørgsmålet om, hvem der skal afløse Mette Frederiksen som ny partiformand og statsminister, er et ’hypotetisk spørgsmål’, som de derfor ikke ønsker at svare på.
Mange kredsformænd henholder sig til, at Mette Frederiksen selv har understreget, at hun ikke er kandidat til jobbet i Nato.
Og mange ønsker slet og ret ikke at kommentere spørgsmålet.
Men spørgsmålet om, hvad den næste formand for Socialdemokratiet – og statsminister i Danmark – skal hedde, står højt på dagsordenen flere steder.
I Favrskov i Østjylland har man endnu ikke gjort regnebrættet op i forhold til, hvem der skal afløse Mette Frederiksen, hvis hun går til Nato.
- Det skal vi diskutere på et bestyrelsesmøde i næste uge, siger Anne Margrethe Sandemand Schrøder, kredsformand for Socialdemokratiet i Favrskov.
I Ballerup hedder favoritten Peter Hummelgaard.
- Hvis vi skulle vælge ny formand nu, så fortrækker jeg Peter Hummelgaard. Den linje han har stået for både som beskæftigelsesminister og nu som justitsminister kan jeg rigtig godt lide. Han er en klassisk socialdemokrat, og han repræsenterer på den helt rette måde arbejdervælgerne, siger Anders Friis, kredsformand i Ballerup.
- Samtidig mener jeg, at han vil være den bedste til at tiltrække vælgergrupper bosat uden for storbyerne og i det såkaldte produktionsdanmark. Og det er helt afgørende, hvis vi skal genvinde regeringsmagten ved næste valg, siger Anders Friis.
Stille og rolig
Bent Alminde, kredsformand i Hedensted, har en anden favorit.
- I øjeblikket vil jeg helst se Wammen, for han er den mest erfarne. Hummelgaard er dygtig, men mangler noget erfaring, siger Bent Alminde.
Per Nielsen, Herning Nord, er på linje.
- Jeg kender dem begge godt. Mit umiddelbare bud er Nicolai Wammen, hvis det skulle være, siger Per Nielsen.
Indirekte og med et smil på læben sender han en stikpille afsted mod Peter Hummelgaard, der forleden i B.T. blev afsløret i gentagne gange at parkere ulovligt, når han afleverede sine børn i daginstitution.
- Nicolai Wammen er stille, rolig og stabil. Altid god til at finde parkeringspladser, når han skal hente børn. Han har ikke noget imod sig, siger Per Nielsen.
Også Sigfred Pustelnik, kredsformand i Middelfart, hælder til den nuværende finansminister som Mette Frederiksens afløser, hvis hun om en måneds tid drager til Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.
- Jeg synes, Nicolai Wammen er et godt bud. Han har erfaringen. Jeg tror da også de andre partier i regeringen vil have nemmere ved at have ham, siger Sigfred Pustelnik, der dog også lufter et andet alternativ.
- Men jeg synes også, man skulle tænke på en dame som Ane Halsboe. Hun er dygtig. Man skal have noget at vælge imellem. Nogen snakker om Peter Hummelgaard, men han er nok lidt for ung, siger den socialdemokratiske kredsformand i Middelfart.
Preben Nielsen, kredsformand i Kolding Syd, siger, at når han taler med folk, der ikke er aktive i Socialdemokratiet, så oplever han, at de nærer ’sympati for Nicolai Wammen’.
- Jeg tror, det er hans personlighed og hans rolige facon, som gør, at folk har tillid til ham, siger han.
Tesfaye og Dybvad
Per Stefansen, kredsformand i Ringkøbing, har flere bud på en afløser.
- Jeg vil sige Wammen eller Kåre Dybvad. Mattias Tesfaye ville også være spændende. Han er ligefrem, og han tør tage de tæsk, der kommer. Det kan jeg godt lide. Wammen er den solide politiker, men hvis jeg kunne vælge, så vil jeg pege på Tesfaye, siger Per Stefansen.
Han fastslår, at han ikke aner, om Mette Frederiksen er på vej væk – og dermed foretager det samme skift fra statsministerposten til Nato-hovedsædet, som daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) foretog i 2009.
Et jobskifte, der kom efter Fogh i månedsvis igen og igen havde understreget, at han ikke var kandidat til nogen international toppost.
Lige efter Fogh fik Nato-jobbet, fastslog han, at han på ingen måde havde løjet.
- Jeg blev først kandidat, da jeg forleden annoncerede mit kandidatur. Man melder sig ikke som kandidat, før man næsten er sikker på at få posten. Derfor er det sandt, når jeg sagde, at jeg ikke var kandidat, sagde Anders Fogh Rasmussen dengang.
Mette Frederiksen har de seneste uger igen og igen brugt tilsvarende formulering om, at hun 'ikke er kandidat'.
- Jeg ved ikke, om hun er på vej. Men der er jo lidt Anders Fogh over den måde, hun forklarer sig på: Benægt, benægt, indtil det viser sig at være sagen, siger Per Stefansen med et grin og tilføjer:
- Så jo, jeg tror hun er kandidat.
Mette F: Jeg er ikke kandidat
Hverken Peter Hummelgaard eller Nicolai Wammen, der er på barsel, ønsker at stille op til interview.
Det vil statsminister Mette Frederiksen derimod gerne.
- Det er meget naturligt, at når der er sådan nogle internationale rygter, så begynder folk selvfølgelig også at overveje, hvad det kan betyde i dansk politik.
- Men der er bare ikke nogen grund til alle de her diskussioner, for jeg er ikke kandidat til nogen anden opgave, end den jeg varetager lige nu, nemlig at være dansk statsminister, siger Mette Frederiksen.
Hvorfor siger du ikke bare, at du ikke vil have Nato-jobbet, hvis du får det tilbudt?
- Jeg har sagt mange gange – og jeg gentager det gerne nu: Jeg er glad for at være statsminister i Danmark, og jeg er glad for den opbakning, jeg har fået fra danskerne, svarer Mette Frederiksen, inden hun føjer til:
- Jeg er ikke kandidat til andre opgaver.
Bent Alminde, kredsformand i Hedensted, er en af dem, der er lidt nervøs for sit parti, hvis statsministeren drager til Nato.
- Det bekymrer mig. Hun er enestående dygtig. Men det må vi komme over, og der findes også andre dygtige mennesker i partiet, siger han.
Peter Schlätzer-Larsen, kredsformand i Sundbyøster, er ikke bekymret for en fremtid uden Mette Frederiksen. Og dog:
- Den største bekymring vil være, hvis Lars Løkke Rasmussen forsøger at udnytte situationen og snuppe posten som statsminister. Der er jo ingen grænse for, hvad Løkke kan finde på.