S bakker militært bidrag til Afghanistan op – DF siger nej til landtropper

Socialdemokratiet ser positivt på muligheden for at sende flere soldater til Afghanistan. Dermed tegner der sig et flertal.

Danmark har i dag 99 soldater udstationeret i Afghanistan. Snart kan der være flere på vej. ARKIVFOTO. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Hvis regeringen beslutter, at Danmark skal sende flere soldater til Afghanistan i kampen mod blandt andet Islamisk Stat, så kan den formentlig forvente opbakning fra Socialdemokratiet, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen til DR.

- Socialdemokratiet er som udgangspunkt positive, når det er, vi kan være med til at gøre en forskel internationalt. Det vil vi derfor se positivt på, men vi skal selvfølgelig mere præcist vide, hvad det indebærer, siger han og uddyber:

- Det vi skal deltage i, skal være noget der kan gøre en forskel. Det er der i høj grad brug for i Afghanistan.

Åbningen for et fornyet militært bidrag til Afghanistan kommer efter et møde i dag mellem forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis.

- Vi er åbne over for at øge antallet af vores styrker i Afghanistan, hvis det er nødvendigt, men vi har ikke taget beslutningen endnu, sagde Claus Hjort Frederiksen på det fælles pressemøde med den amerikanske forsvarsminister ved sin side.

Forsvarsministeren har siden uddybet i et interview med TV 2 News, at Danmark ”for nylig” har modtaget en forespørgsel om at yde et større bidrag i Afghanistan. Men indtil videre er der ikke kommet en officiel anmodning.

DF overrasket over forespørgsel

Meldingen er tydeligvis ikke afstemt med regeringens parlamentariske grundlag. Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Søren Espersen, er overrasket over forespørgslen, som han intet har hørt om.

Dansk Folkeparti vil dog ikke være med til at sende landtropper til Afghanistan igen, som det har været tilfældet mellem 2002 og 2014.

- Jeg kan ikke umiddelbart se for mig, vi skal ind og engagere os igen med landtropper i Afghanistan. Det har jeg svært ved at se, siger Søren Espersen.

Men hvis amerikanerne retter henvendelse med ønsker om andet end landtropper, så vil man se på det med positive øjne, siger Søren Espersen.

- Vi er altid positive over for vores venner i Amerika. Vi har altid svaret meget positivt, og det vil vi også gøre, men hvis det drejer sig om landtropper, så har jeg svært ved at se det. Der kan være andre bidrag, men jeg har ikke hørt noget fra amerikanerne, siger han.

Danmark har deltaget militært og humanitært i Afghanistan siden 2002 som led i en international indsats. Fra 2002 til 2015 som del af den Nato-ledede mission "International Security og Assistance Force" (ISAF).

Fra begyndelsen af 2015 har Forsvaret bidraget til den Nato-ledede mission "Resolute Support" i Afghanistan. Det danske styrkebidrag hertil omfatter 99 soldater. Mindst 13 milliarder kroner er indtil videre blevet brugt på militære udgifter.

Facebook
Twitter