S: Behov for indsats mod højresvingsulykker

Tirsdag mistede en seks-årig dreng livet i en højresvingsulykke. Der skal strammes mere op, siger S-ordfører.

Tirsdag mistede en seks-årig dreng livet i en højresvingsulykke. Der skal strammes mere op, siger S-ordfører. (Foto: Arkiv © DR)

Cyklisternes trafiksikkerhed i forbindelse med lastbilers højresving er stadig ikke god nok.

Det konkluderer den socialdemokratiske transportordfører Rasmus Prehn.

Tidligt tirsdag mistede en seks-årig dreng livet, da han var på vej til skole sammen med sin storesøster på 12 år. I et vejkryds, hvor de to søskende skulle ligeud, svingede en lastbil til højre og kørte drengen ned.

Der er tredje gang i år, at en person i Danmark bliver dræbt i trafikken i forbindelse med lastbilers højresving.

Tragisk

- Det er så tragisk. Jeg troede, at man var blevet bedre til at undgå de her ulykker, men vi bliver nødt til at tage det meget alvorligt, når der allerede er sket flere ulykker i år. Jeg er indstillet på at kikke på alle konkrete forslag, for der er ingen tvivl om, at vi skal gøre noget mere for at undgå de her ulykker, siger Rasmus Prehn.

Dansk Cyklist Forbund foreslår, at det bliver lovpligtigt, at lastbiler stopper helt op, før de svinger til højre.

- Hvis man mener det alvorligt, er det her noget, man kunne tage fat i, siger Frits Bredal, kommunikationschef i Dansk Cyklist Forbund.

Glad for forslag

- Jeg er glad for cyklistforbundets forslag. Om det lige præcist er det, vi skal lande på, det kan jeg ikke love, siger Rasmus Prehn.

Allerede i 2007 anbefalede Færdselssikkerhedskommissionen, at det skal gøres lovpligtigt for lastbilchauffører at stoppe op og orientere sig, før de svinger til højre.

En opgørelse fra august 2011 viste, at der på fem år fra 2006 til 2010 skete 103 højresvingsulykker, som i alt kostede 25 cyklister livet. Rådet for Sikker Trafik lavede i 2011 en kampagne for at gøre både lastbilchauffører og cyklister opmærksomme på farerne.

Mere må gøres

Men kampagnen har ikke elimineret højresvingsulykkerne.

- Det var mit indtryk, at man havde gjort meget for at forbedre spejle og andre ting, men når man hører om sådan en ulykke, så er man inspireret til at forsøge at gøre noget mere, siger Rasmus Prehn.

/ritzau/