S: Børnefamilierne betaler for Venstres blå løfter

Venstre vil ikke afsætte penge til ekstra pædagoger på næste års finanslov, og det møder kritik fra Socialdemokraterne og BUPL.

Mens SR-regeringen sad ved magten, havde den lovet at sætte yderligere 125 mio. kr. af til flere pædagoger i 2016. Det løfte har Venstre ingen planer om at føre ud i livet. (Foto: © Eva Jensen, DR Nordjylland)

Det er både kortsigtet og uklogt, at Venstre-regeringen vil lade børnefamilierne betale for alle de finanslovsløfter, den har givet til partierne på blå blok.

Det mener Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, efter Berlingske her til morgen har kunnet fortælle, at Venstre ikke vil afsætte flere penge til ekstra pædagoger på næste års finanslov.

Det var ellers noget, Socialdemokraterne og De Radikale havde stillet danskerne i udsigt, inden de tabte magten ved folketingsvalget i forsommeren.

- Vores børn i daginstitutionerne kan få nogle bedre rammer, hvis der bliver afsat flere penge til pædagoger. Derfor er det en kortsigtet og uklog prioritering, regeringen her har gang i, siger han.

Uklog prioritering

SR-regeringen præsenterede i maj i år sin såkaldte ”børnepakke”, som skulle styrke landets børnehaver, vuggestuer og fritidshjem.

I udspillet lagde den daværende regering op til at afsætte 125 millioner kroner ekstra i 2016, som både skulle bruges på at ansætte flere pædagoger og efteruddanne personalet.

Den nuværende regering vil derimod hellere prioritere de ældre og de syge på næste års nationale husholdningsbudget, og derfor er der ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen ikke råd til flere pædagoger.

Men det er ifølge Nicolai Wammen en helt forkert prioritering, når regeringen samtidig vil bruge en milliard kroner på boligjobordningen, der ifølge Skatteministeriet blot vil kaste omkring 600 fuldtidsjob af sig.

- Venstre lovede under valgkampen, at den både kunne give bedre velfærd og skattelettelser – ikke mindst i toppen. Nu har regeringen klart valgt, at det er børnene og børnefamilierne, der skal betale for, at den kan få nogle ekstra penge, som den kan dele ud til de andre borgerlige partier i de kommende finanslovsforhandlinger, siger han og forstætter:

- Vi mener, det er en helt forkert prioritering at lade børnene og børnefamilierne betale den regning, siger Nicolai Wammen.

BUPL: Børn er kernevelfærd

Ifølge finansministeren har regeringen været nødsaget til at stramme det nationale budget med yderligere to milliarder kroner, da det økonomiske råderum, som SR-regeringen arbejdede ud fra, ikke findes længere.

Men hos BUPL ærgrer man sig i den grad over, at regeringen vil sløjfe den opnormering på pædagogområdet, som den tidligere regeringen havde lagt op til.

- Det er skuffende, for børneområdet er kernevelfærd, hvor man kan investere intelligent. Hvis vi skaber god kvalitet for de mindste, kommer det mange gange igen, siger formand Elisa Bergmann og fortsætter:

- Vi kan få skabt dygtige og livsduelige borgere, som kan klare sig bedre i skolen, og som bagefter kan få et godt job og derved blive gode skatteborgere. Det bliver dyrt, hvis vi bare ser stort på kvaliteten i daginstitutionerne, for man kan ikke kompensere for, når børnene er ældre, siger hun.

Ifølge Elise Bergmann er der stor forskel kvaliteten i dagtilbudene rundt om i kommunerne.

- Der er nogle kommuner, især i yderområderne, som har rigtig, rigtig svært ved at få pengene til at slå til. Det betyder, at de børn får nogle ringere livschancer, og det kan vel ikke være i nogens interesse, siger BUPL-formanden, der nu opfordrer regeringen til ”at tænke sig om” i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.