S er med i næse til Mette Frederiksen, men vil ikke sige, hun har begået fejl

Politisk ordfører mener, det er et udtryk for, at partiet tager kommissionens kritik til efterretning, når de skriver under på næsen til statsministeren.

Det er politisk ordfører Rasmus Stoklund, som udtaler sig om næsen. Statsminister Mette Frederiksen har indtil videre ikke sagt noget. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Socialdemokratiet mener ikke, at statsminister Mette Frederiksen (S) har begået fejl i håndteringen af minksagen.

Alligevel har de skrevet under på den kritik, der giver en næse til statsministeren, og hvor der står, at 'Statsministeren har i forløbet optrådt meget kritisabelt'.

Det står klart, efter Folketingets Granskningsudvalg i formiddags præsenterede den kritik, som et flertal bestående af Enhedslisten, De Radikale, SF og Socialdemokratiet står bag.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, stillede op til spørgsmål efterfølgende.

Statsministeren mener ikke selv, hun har begået fejl. Mener du, at statsministeren har begået fejl?

- Nej, jeg mener, at statsministeren har et overordnet politisk ansvar for det forløb, og det har hun jo også påtaget sig. Det påtog hun sig ikke mindst på det store pressemøde, der var i fredags. Og statsministeren har jo også hele tiden sagt, at vi tager kommissionens beretning til efterretning.

Synes du, at Mette Frederiksen har optrådt meget kritisabelt, som der står i beretningen?

- Vi tager kommissionens beretning til efterretning.

Men der står i beretningen, som I jo bakker op om, at statsministeren har optrådt meget kritisabelt, så det må I jo også stå inde for?

- Det er vores måde at sige på, at vi tager kommissionens beretning til efterretning.

Men kommissionen siger jo også, at der er foregået grov vildledning, er det også det, I kritiserer hende for?

- Det er rigtigt, det skriver kommissionen. Men kommissionen skriver også, at statsministeren ikke havde en chance for at vide, at der foregik grov vildledning. Og det er jo det, der er det helt afgørende i denne her sag; At statsministeren simpelthen ikke var klar over, at det, der blev sagt, var forkert. og det er meget, meget centralt selvfølgelig.

I er de eneste, der står deroppe (blandt de andre partier, red.), og ikke mener, at Mette Frederiksen har begået fejl. Føler du dig ikke lidt som komiske Ali?

- Jeg siger jo netop, som Mette Frederiksen selv sagde på et meget langt pressemøde i fredags, hvor hun beredvilligt svarede på alle jeres spørgsmål, at hun har det politiske ansvar for denne her håndtering.

'Statsministeren har ikke sagt noget som helst forkert'

Inden pressen fik mulighed for at stille den politiske ordfører spørgsmål, sagde han selv, at Socialdemokratiet og regeringen var tilfredse med, at 'konklusionerne klart viste, at statsministeren ikke var bekendt med, at der manglede lovhjemmel, 'at statsministeren ikke har sagt noget som helst forkert til hverken offentligheden eller Folketinget', og at 'statsministeren ikke har forsøgt at skjule nogle fejl'.

Du siger, at Mette Frederiksen har talt sandt over for kommissionen, kan du så ikke være helt præcis på, hvorfor det så er, I ønsker at kritisere statsministeren?

- Statsministeren har jo et overordnet politisk ansvar for, hvordan regeringen arbejder, og statsministeren har jo heller ikke lagt skjul på - heller ikke på det pressemøde, der var i fredags - at statsministeren ikke var tilfreds med forløbet. Hun har taget initiativer til at sikre, at de her processer kan foregå anderledes i fremtiden også i krisesituationer.

Men du vil jo ikke sige, at hun har begået fejl, så hvorfor skal hun overhovedet have en næse i denne her sag?

- Statsministeren har jo på pressemødet for nyligt beklaget hele det her forløb meget kraftigt over for minkavlerne, og processen har jo ikke været hensigtsmæssig. Derfor er det jo det, vi nu tager konsekvensen og tager et ansvar for og på den måde er med til at signalere, at vi synes heller ikke, at denne her måde, den proces er foregået på, har været god nok, siger Rasmus Stoklund.

DR Nyheder bedt om en kommentar fra Mette Frederiksen, men Statsministeriet er endnu ikke vendt tilbage med svar.