S: EU må fordele flygtninge for at undgå grænsehegn

EU får grænsekontrol, hvis den ydre grænse ikke sikres, siger EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S).

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker vil i foråret vil spille ud med et forslag til en nyt fordelingssystem. /Arkivfoto) (Foto: YANNIS BEHRAKIS © Scanpix)

Det er afgørende vigtigt, at EU sikrer sine ydre grænser og fordeler flygtninge bedre i medlemslandene. Ellers kommer flere grænsehegn som mellem Danmark og Sverige, så fællesskabet presses mere, end det kan klare.

Det siger Socialdemokratiets EU-parlamentariker Christel Schaldemose til, at EU-Kommissionen vil præsentere et system for fordeling af asylansøgere, der indebærer, at de ikke selv kan bestemme, hvor de vil leve og bo i EU.

- Det er tydeligt for enhver, at det ikke fungerer. Vi har ikke fået stoppet tilstrømningen og fordelt dem. Konsekvensen er, at EU ikke er ved at bryde sammen, men at vi får indført grænsekontrol i alle lande, siger Christel Schaldemose.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har fredag løftet sløret for, at han i løbet af foråret vil spille ud med et forslag til en nyt system, der skal fordele asylansøgere mere retfærdigt mellem medlemslandene.

EU-Parlamentet skal behandle et forslag om at styrke de ydre grænser, efter at Tyskland i 2015 modtog over en million asylansøgere, mens Sverige modtog 160.000, påpeger hun.

- Når folk søger asyl, skal vi sikre, at alle EU-lande bidrager til af løfte byrden med at tage asylansøgere, siger Christel Schaldemose.

Det er pinligt for EU, at man har fordelt under 300 asylansøgere af 160.000 personer, påpeger hun.

SF's EU-parlamentariker, Margrete Auken, påpeger problemerne. Visegrad-landene - Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet - vil ikke have asylansøgere og slet ikke muslimer, understreger hun.

/ritzau/