S: EU nøler i kampen mod hormonforstyrrende stoffer

Ny dansk forskning får kritikken af EUs indsats mod hormonforstyrrende stoffer til at blusse op igen. Socialdemokraterne kræver handling.

Hvis Christel Schaldemose bliver genvalgt til EU-Parlamentet 25. maj, vil hun sikre, at de nye kommissærer tager hormon-debatten alvorligt. (© DR)

Forskningen peger på, at hormonforstyrrende stoffer er skadelige for både børn og voksne. Alligevel har EU ingen lovgivning på området eller fælles kriterier for, hvornår et stof anses for at være hormonforstyrrende.

Medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose (S) kritiserer EU-Kommissionen for at være alt for langsom til at beskytte borgerne.

- Kommissionen lovede at komme med en definition på, hvad et hormonforstyrrende stof overhovedet er, i efteråret 2013. Det er helt grundlæggende og banalt, men definitionen er ikke kommet endnu, siger Christel Schaldemose til Ritzau.

- At vi ikke engang er blevet enige om en definition viser, hvor langt bagud vi er. Vi kan først lægge en strategi og lovgive, når vi har en definition.

Den danske EU-parlamentariker understreger, at det ikke er grundlæggende viden om stofferne, der mangler.

Stoffer skader sædceller

Senest har et delvist dansk forskningsprojekt dokumenteret, at cirka en tredjedel af 96 testede hormonforstyrrende stoffer påvirker mænds sædceller så direkte, at det kan spille en rolle for hans fertilitet. Det skriver Politiken mandag.

Danmark har tidligere lovgivet mod skadelige stoffer uden om EU, men det er i Schaldemoses optik ikke en holdbar løsning.

- Vi får først bugt med problemet, når vi får en fælles ordentlig og præcis EU-lovgivning. Jeg går ind for forsigtighedsprincippet, så hvis vi har en mistanke om et stof, så skal det ud af produkterne, siger hun.

Schaldemose vil have ambitiøs strategi

Efter parlamentsvalget 25. maj skal det nye EU-Parlament godkende de nye kommissærer i EU-Kommissionen, og hvis Schaldemose bliver genvalgt, vil hun sikre, at de nye kommissærer tager hormon-debatten alvorligt:

- Vi vil insistere på, at miljøkommissæren og sundhedskommissæren lover at komme med en definition på hormonforstyrrende stoffer og lægger en ambitiøs strategi.

/ritzau/