S: Find flere penge til flygtninge nu

Finansminister Claus Hjort Frederiksen er uansvarlig og sidder på hænderne, lyder kritikken.

Kommunerne skal i år modtage 17.000 nye flygtninge. Det giver ekstra udgifter til pædagoger, daginstitutioner og læger. Staten må træde til, mener S og KL. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Der skal flere penge ud til kommunerne med det samme, så de har råd til at løse opgaven med at tage imod de mange flygtninge. Ellers går det ud over skoler, ældrepleje og anden kernevelfærd

Det mener Socialdemokraterne, der stiller sig på kommunernes side i opgøret mellem KL og regeringen, hvor sidstnævnte frem til sommer har smækket pengekassen i. Dermed skal kommunerne ikke regne med flere penge til at dække asyludgifterne lige med det samme.

- Det nytter ikke noget, at vi har en finansminister, der vil sidde på hænderne indtil sommer, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen.

- Man bliver nødt til at finde nogle flere penge for at kunne hjælpe kommunerne, siger han og understreger, at pengene skal findes her og nu.

Regeringen aftalte sidste år med kommunerne at lave et eftersyn af deres udgifter til integration. Efter planen skulle det gennemføres senest her i januar. KL tolker det som et løfte om at forhandle om flere penge.

Det nytter ikke noget, at vi har en finansminister, der vil sidde på hænderne indtil sommer.

nicolai wammen (S)

Hjort: Vi forhandler kun én gang om året

Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser at forhandle økonomi med kommunerne før til sommer og vil indtil videre kun se på tallene sammen med KL.

- Nu sætter vi os sammen og kigger på det og kigger på tallene. Men det er ikke sådan, at vi laver økonomiforhandlinger flere gange om året, siger Claus Hjort Frederiksen til DR Nyheder.

Finansministeren mener desuden ikke, kommunerne har et stort økonomisk behov endnu. Han peger på, at det er staten, der betaler i de første 12 måneder, hvor asylansøgere er i landet.

Det argument afviser både KL og Socialdemokraterne imidlertid og henviser til, at en række kommuner er begyndt at skære ned på andre områder for at dække udgifter til flygtninge.

Claus Hjort Frederiksen vil kun forhandle kommuneøkonomi én gang om året, og det bliver først til sommer. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

KL: Vi mangler penge

Socialdemokraterne opfordrer regeringen til at tage sørge for, at staten tager et større ansvar.

- Kommunerne står i en helt ekstraordinær situation, hvor de mange flygtninge gør, at man skal spare på vuggestuer, folkeskolen og ældreplejen, siger Nicolai Wammen.

- Derfor er det uansvarligt, at Claus Hjort Frederiksen ikke vil stå ved sit løfte om at hjælpe dem i den her svære situation, siger han.

Kommunerne ventes i år at skulle modtage omkring 17.000 flygtninge, hvilket ifølge KL vil betyde øgede udgifter på mellem to og tre milliarder kroner.

KL-formand og Venstre-borgmester i Kalundborg, Martin Damm, er ”meget skuffet” over regeringen, som han kritiserer for at løbe fra en aftale.

- Vi mangler penge, og vi skal have flere penge, fordi omkostningerne stiger helt vildt.

- Forudsætningerne for vores økonomiaftale fra i sommer er jo fuldstændig væk nu, siger Martin Damm.