S-folk: Thorning skal blive som formand, selv om hun taber valget

Helle Thorning-Schmidt får nu stor opbakning fra det socialdemokratiske bagland til at fortsætte som formand efter valget, selv om hun skulle tabe statsministerposten til Lars Løkke.

- Helle har formået at skabe resultater, og for mig at se er der ikke andre muligheder end hende, siger S-lokalformand i Hinnerup. (Foto: © Erik Refner, Scanpix)

Selv om Helle Thorning-Schmidt skulle tabe statsministerposten ved det kommende folketingsvalg, skal hun fortsætte som formand for Socialdemokraterne.

Sådan lyder meldingen fra 57 ud af 120 socialdemokratiske lokalformænd, som DR Nyheder har været i kontakt med.

Kun 32 ud af de 120 lokalformænd mener omvendt, at Helle Thorning-Schmidt bør træde tilbage som formand for Socialdemokraterne, hvis hun ikke genvinder statsministerposten ved valget.

Med andre ord er det altså ikke en given ting i det socialdemokratiske bagland, at Mette Frederiksen skal overtage formandsposten hos Socialdemokraterne efter valget, hvis Thorning taber statsministerposten. Det er ellers den almindelige opfattelse i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

- Selvfølgelig kan Helle fortsætte som formand - også efter et eventuel valgnederlag. Helle har jo vist, at hun kan levere varen både som formand før valget, og mens hun har været statsminister. Og så er der jo ikke nogen grund til at skifte ud på den plads.

- Jeg kan slet, slet ikke se for mig, at hun ikke skal fortsætte som formand efter valget. I det tilfælde, at vi ikke skulle genvinde regeringsmagten, skal vi jo have en stærk opposition, og den vil Helle 100 procent sikkert være den bedste til at lede, siger Henrik Tonnesen, formand for Socialdemokraterne i Allerød.

- Helle skaber resultater

Samme toner lyder fra den socialdemokratiske lokalformand i Hinnerup.

- Helle har formået at skabe resultater, og for mig at se er der ikke andre muligheder end hende. Selv om det skulle glippe med at genvinde statsministerposten, har Helle så stor opbakning i partiet, at man er klar til at lade hende stå i spidsen for en opposition, siger Lena Leth Jensen.

Hun afviser, at Mette Frederiksen vil kunne gøre det bedre som formand end Thorning, selv om vælgerne skulle gøre Lars Løkke Rasmussen til statsminister.

- Mette Frederiksen er ikke det oplagte valg. Jeg synes ikke, at hun når ud til vælgerne. Hun er ikke folkelig nok, siger Lena Leth Jensen.

Formand: Helle har skaffet os ud af krisen

I så godt som alle meningsmålingerne siden valgsejren i 2011 har rød blok haft under 50 procents opbakning fra vælgerne. I øjeblikket er styrkeforholdet cirka 46 procent til rød blok mod 54 procent til blå blok, viser gennemsnittet af de forskellige meningsmålinger ifølge Berlingske Barometer.

Formanden for Socialdemokraterne i Allerød tilføjer, at Helle Thornings forbliven som S-formand er den bedste garant for, at Socialdemokraterne - hvis partiet mister regeringsmagten ved det kommende valg - vil kunne generobre magten ved det næste valg, der senest skal holdes i 2019.

- Helle har jo manøvreret Danmark ud af krisen i de sidste tre år, og vi står nu på tærsklen til en periode, hvor vi nu skal nyde godt af de reformer, som Helle har fået gennemført. Helle er uden tvivl den bedste kandidat for Socialdemokraterne, når det handler om at vippe Lars Løkke af pinden igen, hvis Løkke skulle blive statsminister ved det kommende valg, siger Henrik Tonnesen.

Nyrup den bedste

I alt er der 256 socialdemokratiske lokalformænd, men det er altså kun knap halvdelen - 120 - som DR Nyheder har været i kontakt med.

Her fremgår det også, at hovedparten af de 120 lokalformænd ikke anser Helle Thorning-Schmidt som den bedste statsminister sammenlignet med den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

43 socialdemokratiske lokalformænd peger på Poul Nyrup Rasmussen som den bedste Socialdemokratiske statsminister i en sammenligning med Helle Thorning-Schmidt og Anker Jørgensen. Nyrup var statsminister i ni år fra 1993 til 2001.

På andenpladsen følger Thorning med 31 lokalformænd i ryggen. Og 20 socialdemokratiske lokalformænd peger på Anker Jørgensen som den bedste statsminister. Anker Jørgensen var statsminister i cirka otte år - fordelt over to perioder 1972-73 og igen fra 1975-82.