S-formand: Vi vil ikke afskaffe de danske EU-forbehold

Efter to tabte afstemninger ser Socialdemokratiet forbehold som søjle i EU-politik, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) fører EU-politik efter de danske forbehold, slår hun fast. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

De fire forbehold er grundlag for dansk EU-politik.

Det siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på et møde ved Folkemødet.

- Nu har skiftende regeringer forsøgt at afskaffe to af forbeholdene. Hver gang har danskerne ret klart sagt: Nej, det ønsker vi ikke. Forbeholdene er i dag grundlaget for den danske Europa-politik, siger Mette Frederiksen.

I 1993 stemte danskerne for Maastricht-traktaten med de fire danske forbehold. I 2000 stemte de mod den fælles mønt, euroen. I 2015 var de imod en tilpasset dansk version af forbeholdet mod retlige og indre anliggender. Forbeholdene omfatter også forsvar og unionsborgerskab.

- Vi kan sagtens være medlem af EU med forbeholdene uden problemer. Hele dette ønske hos nogle ambassadører og nogle af EU-landene om stadig mere integration for integrationens skyld, deler jeg ikke, siger Mette Frederiksen.

Helhjertet EU-opbakning

- For mig er EU et politisk samarbejde, der hviler på nationalstaterne. Alt, hvad vi kan klare i nationalstaterne, klarer vi dér. EU skal bruges til det, der går over nationalstaterne - frihandel eller sikring af de ydre grænser.

Udstikker du en mere skeptisk EU-linje end tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)?

- Nej. Jeg udstikker en EU-linje og - politik, som på den ene side helhjertet bakker op om det europæiske samarbejde. Men som samtidig har kritisk fokus dér, hvor det ikke fungerer, mener Mette Frederiksen.

- Jeg ønsker, at EU sadler om: Mere fokus på klima, lønmodtageres rettigheder, sikring af ydre grænser.

/ritzau/