S forsvarer rekord i at stemme blankt: 'Der ligger grundige overvejelser bag'

S kritiseres for at lurepasse og fedtspille ved at stemme blankt i folketingssalen.

Politikerne har tre knapper, de kan trykke på, når der skal stemmes i folketingssalen: rød, grøn og gul. Siden det seneste folketingsvalg har ingen trykket så meget på den gule knap som socialdemokraterne.

Når et forslag er til afstemning i folketingssalen, har politikerne tre knapper, de kan vælge at trykke på: Rød, grøn og gul - "imod", "for" og "hverken-for-eller-imod".

Ingen andre partier trykker så ofte på den gule knap som Socialdemokratiet.

Siden folketingsvalget for snart fire år siden har partiet 96 gange stemt gult, viser DR Nyheders optælling.

Socialdemokratiets gule førertrøje i gule stemmer er udtryk for, at partiet lurepasser og fedtspiller, lyder kritikken fra begge ender af folketingssalen.

Men det er medlem af Socialdemokratiets ledelse på Christiansborg Henrik Dam Kristensen - ikke overraskende - helt uenig i.

Som gruppesekretær er han med til at koordinere folketingsgruppens afstemninger.

Og der ligger grundige overvejelser og gode argumenter bag hver af de 96 gule stemmer, understreger han.

Socialdemokratiets gruppesekretær Henrik Dam Kristensen. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Hvordan har du det med at blive kaldt en fedtspiller og en lurepasser?

- Det ville jeg ikke have det godt med, hvis det var sandt. Men det er det jo så heldigvis heller ikke. Det er rigtigt, vi har stemt gult, men det er trods alt i under fem procent af tilfældene, siger Henrik Dam Kristensen.

Sår det ikke tvivl om jeres politik, når I på centrale områder stemmer gult?

- Det mener jeg ikke. Jeg mener sådan set, at vælgerne ret klart ved, hvor de har Socialdemokratiet. Normalt er man enten for eller imod, men når man stemmer gult, er det efter en grundig vurdering af, at der altså er nogle ting, som vi er nødt til at markere, at vi er imod, selvom vi overordnet er enige i intentionerne med lovforslaget.

Men det er vel ikke en rekord, I ligefrem er stolte af?

- Nej, men det har også lidt at gøre med den måde, regeringen tilrettelægger politikken på. For hvis man har nogle lovforslag, hvor man ved, at vi generelt er for hensigten, og man så putter enkelte elementer ind, som man godt ved, vi er imod – så skal vi jo markere den forskel på en eller anden måde. Og det har vi så i nogle tilfælde valgt at gøre ved at stemme gult.

Skal det forstås sådan, at det faktisk er regeringens skyld, at I har rekorden i at stemme gult?

- Nej. Vi vurderer det hver eneste gang, og i under fem procent af tilfældene har vi så vurderet, at vi bedst har kunnet udtrykke vores holdning ved at stemme gult. Det synes jeg sådan set er en helt okay måde at agere på.

Artiklen fortsætter under grafikken.

"Vi er ikke et alt-eller-intet-parti"

Enhedslisten er bekymret for, at det er udtryk for, at I ikke vil føre en markant anderledes politik end den nuværende regering, hvis I vinder valget?

- Heller ikke her har Enhedslisten ret. Men det er selvfølgelig meget nemmere at være et alt-eller-intet-parti end et parti, som gerne vil favne bredt og påtage sig det ansvar, det er at lede Danmark. Derfor er vi virkelig tænksomme, hver eneste gang vi stemmer nede i salen, siger Henrik Dam Kristensen.

Et af de konkrete forslag, I har stemt gult til, er SF’s forslag om at afskaffe regeringen og DF’s kontanthjælpsloft, som I også har talt dunder mod. Hvad skal vælgerne læse ud af det?

- Der er efterhånden så mange ting, som stritter i forskellige retninger i forhold til ydelserne, at vi gerne vil sørge for at få det her ordentligt gennemsøgt. Derfor vil vi nedsætte en kommission, som skal kigge på de forskellige ydelser. Det er nemlig ikke så simpelt, at man bare kan sige ja eller nej. Det er et rigtigt godt eksempel på, at Socialdemokratiet er eftertænksomme.

"Det er fornuft at stemme gult"

I stemte også gult til to meget omdiskuterede sager på udlændingeområdet: udrejsecenteret på øen Lindholm og håndtryksceremonier for nye statsborgere. Så på de to helt centrale emner i udlændingedebatten ved man slet ikke, hvor man har jer?

- Det kan du tro, man gør. Vi har klart givet udtryk for, at vi er enige i intentionen med Lindholm. Men vi er ikke helt sikre på, at regeringen har været omhyggelig nok med at undersøge, om Lindholm-løsningen lige præcis er den rigtige løsning.

- Vi har klart sagt ja til intentionen, men vi har været usikre på, om det var den helt perfekte løsning – det vil vi gerne lige have lov til at overveje lidt mere. Så det er egentlig et glimrende eksempel på, at det er fornuft at stemme gult.

DF mener, at I med jeres gule stemmer på udlændingeområdet giver jer selv en kattelem til at kunne komme de andre oppositionspartier i møde med lempelser på udlændingeområdet efter valget?

- Det er noget vrøvl. Man skal gøre sig helt klart, at når det gælder den stramme udlændingepolitik, så står Socialdemokratiet 100 procent vagt om den – også efter et valg.

FacebookTwitter