S freder lave ydelser indtil videre - men vil give flere penge til fattige børn

Ydelseskommission skal se på kontanthjælpsloftet og de lave ydelser til flygtninge, foreslår S.

Socialdemokratiets asyludspil betyder, at partiet i en rum tid vil frede lavere ydelser som kontanthjælpsloftet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Socialdemokratiet vil ikke nødvendigvis afskaffe de omstridte, lave ydelser til flygtninge og folk på kontanthjælp, selv om der skulle komme et rødt flertal efter valget.

Først vil partiet lade en såkaldt ydelses-kommission se på reglerne, så der kan findes et bæredygtigt system. Det skal sikre at ingen børn lever i stor fattigdom, men også at det er tillokkende at finde et job.

Det var budskabet fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, da hun mandag præsenterede partiets nye udlændingeplan.

Børnepakke mens kommissionen arbejder

Dermed freder Socialdemokratiet midlertidigt de omstridte, såkaldte fattigdomsydelser - men det sker med en vigtig tilføjelse: ekstra penge til enlige forsørgere med høj husleje og til flygtningefamilier med børn. To grupper, der ifølge socialdemokraterne er særligt pressede af de lave ydelser.

- Vi har brug for en analyse af hele området, men børnene skal skærmes af, siger Mette Frederiksen.

Derfor skal der findes penge til en særlig "børnepakke", samtidig med at ydelseskommissionen nedsættes efter næste valg. Den skal sikre børnene varmt tøj, skoletasker og lignende.

Flere af de andre partier i rød blok har længe prøvet af få Mette Frederiksen til direkte at love at afskaffe integrationsydelsen og fjerne det såkaldte moderne kontanthjælpsloft. Det må de nu opgive.

Balancen er svær

Ifølge Mette Frederiksen er opgaven nu at finde en balance, når det gælder integrationsydelsen. På den ene side rammer det lave beløb børnene i de familier, der skal leve for meget små penge. På den anden kan økonomiske incitamenter få folk ud på arbejdsmarkedet.

- Vi har jo også et meget stort ønske om at folk, der kommer hertil, kommer i arbejde, siger Mette Frederiksen.

Hun mener at der er brug for en ny vej i debatten om den lave integrationsydelse. Det er ikke nok bare at have en lav ydelse, for det rammer børnene.

- Men det er også uansvarligt bare at sætte ydelsen op, siger Socialdemokratiets formand.

Facebook
Twitter