Tema Udflytning af arbejdspladser

S har eksministres kritik i baghovedet før udflytning

Socialdemokraterne noterer sig kritik fra ni eksministre, før partiet tager stilling til udskældt udflytning.

Udenrigsordfører Mogens Jensen (S) vil vurdere i de enkelte tilfælde om udflytningerne er begrundet. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Socialdemokraterne har endnu ikke afgjort, om partiet vil hjælpe regeringen til et flertal for udflytningen af Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

Men det gør bestemt indtryk på partiets udenrigsordfører, Mogens Jensen, at ni tidligere udenrigsministre mandag i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) advarer mod at flytte instituttet til Aarhus.

Udflytning af arbejdspladser

Regeringen vil flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til kommuner rundt om i landet. Det skal skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Regeringen siger nu, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som var afsat i finansloven for 2016.

Gå til tema

- Det gør da indtryk, når en perlerække af udenrigsministre udtaler sig i sagen, ligesom det gør indtryk, når der nærmest kun har været kritik i høringssvarene, siger han.

Forslaget om at rykke Diis til Jylland er en del af regeringens udflytning af knap 4000 statslige arbejdspladser. Men modsat de øvrige flytninger kræver det en lovændring at flytte Diis, fordi der i instituttets vedtægter står, at det har til huse i København.

Idet Liberal Alliance ikke vil stemme for udflytningen, afhænger regeringens flertal af Socialdemokraterne.

Men først vil oppositionspartiet have svar på en række spørgsmål, der har rejst sig efter sidste uges høringssvar i sagen.

- Vi støtter en bedre balance i landet i forhold til statslige arbejdspladser. Men vi må vurdere i de enkelte tilfælde, om det er fagligt og økonomisk begrundet, siger Mogens Jensen.

Han understreger, at partiet vil have "sagen fuldt belyst" og have "svar på alle spørgsmål", før der tages endelig stilling.

/ritzau/